Наблюдава се началото на поредна вълна от коронавирус в света, за последната седмица ръстът е 6%. В 23 от 27 държави на ЕС е нараснал броят на заразените. Това заяви пред Народното събрание министърът на здравеопазването Асена Сербезова, която даде отчет пред парламента.

В България заболеваемостта се увеличава след 24 юни, 127% е ръстът за две седмици. В три града - Бургас, Варна и София-град броят на заболелите е над границата, засегнати са всички възрастови групи, най-голяма е заболяваемостта при лицата над 70 г. Едва 4% от болничните легла са заети. При едва 5% от хоспитализираните лица инфекцията протича тежко, посочи тя.

Сербезова добави, че 9 области - Враца, Добрич, Перник, Габрово, Ямбол, София-област, София-град, Бургас, Варна - са в етап 1. Ловеч, Габрово, Велико Търново са в етап 0, но клонят към етап 1, повишаването се очаква да е плавно, но може да се увеличи при неспазване на отговорно поведение-неносене на маски в болница и неспазване на дистанция.

1862 са новите случаи на коронавирус

1862 са новите случаи на коронавирус

Шестима изгубиха битката с COVID-19

Министърът увери, че МЗ следи обстановката и при достигане на високи нива на база на 14-дневна заболяваемост и заетост на интензивни легла, има възможност да се въведат и други мерки, предвидени в националния план за справяне с пандемията. Асена Сербезова уточни, че се наблюдава ръст в повишението на броя на ваксинираните у нас, около 70% от тежко прекарващите болестта са неваксинирани, сочи справката на МЗ.

По думите й продължава да има хибридни атаки спрямо ваксините, включително "скалъпени разговори между нея и премиера за нарочно увеличаване на броя на заразените".

Властта ни обеща здраво и спокойно лято

Властта ни обеща здраво и спокойно лято

Няма нужда да се въвеждат ограничения