Няма нужда от въвеждане на сериозни мерки откъм епидемичната COVID ситуация у нас. За това успокоиха на брифинг в Министерски съвет премиерът Кирил Петков и главният здравен инспектор Ангел Кунчев след проведена извънредна среща.

Властите увериха, че няма да затварят бизнеси, нито има нужда да се въвеждат извънредни мерки и ограничения в придвижването, няма да се въвежда изискване за сертификати за ваксинация и/или преболедуване.

"Няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма изисквания за COVID сертификати в страната и не е предвидено ограничаване на движението", обяви премиерът. 

Заболеваемостта от коронавирус има ръст, но страната ни е далеч от пик.

Ангел Кунчев: Да не се нагнетява напрежение от летния пик на COVID-19

Ангел Кунчев: Да не се нагнетява напрежение от летния пик на COVID-19

Въпросът е какво ще се случи през септември месец

На срещата в МС са присъствали представители на Министерство на здравеопазването, националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и съветникът по пандемията в МС проф. Радка Аргирова. "Следи се ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат спокойно лято", добави Петков.

От думите му стана ясно, че срещата със здравните власти е била заради актуализация на Плана за борба с пандемията, който трябва да се промени тази седмица заради промени в Закона за здравето. Очаква се той да бъде приет днес. Генерална промяна няма да има, целта е предвидимост - планът остава на 6 етапа, според заетост на болничните легла, на интензивните и общи епидемични показатели. Данните показват, че по-голямата част от областите са в етап 0, с няколко области в етап 1, уточни премиерът.Ангел Кунчев добави, че няма революционна промяна в плана, а нуждата е министърът на здравеопазването и МС да могат да въвеждат противоепидемични мерки.

ИТН притеснени от реанимиране на ковид истерията

ИТН притеснени от реанимиране на ковид истерията

Те са против въвеждане отново на ковид ограничения

Развитие на пандемията

"Има ръст на заболяването, но сме далеч от пикови стойности. Днес има 118 случая по-малко в сравнение с вчерашния ден, има намаление и на приетите в интензивните отделения. Очаква се да продължи да се увеличава броят на случаите на заразени, но ако няма натоварване на здравната система, ще се справим със ситуациите", посочи Кунчев.

Той отказа да даде прогнози, но обясни, че август се очаква да има пикови стойности, а след това - нормализиране.

Дали наесен ще има нова вълна - "няма кой в света да го предвиди, всичко са спекулации".

Инспекторът коментира, че в момента ситуацията с коронавируса е по-различна от предходните 2 г. Причините за това са две - вирусът сега е различен, предава се по-бързо и лесно, но няма нужда от хоспитализация и лечение, протича за 3-5 дни с лека температура, кашлица. На второ място здравната система е подготвена, има достатъчно ваксини, има и антивирусни средства. Ангел Кунчев не очаква драматични обрати.

Съветникът на премиера по пандемията проф. Радка Аргирова посочи, че антигенните тестове могат да хващат и последните варианти на коронавируса, затова не бива да има притеснение.

В заключение Кунчев добави, че в София и Враца има по-висока заболяваемост. Носене на маски на този етап е въведено само в здравни заведения и в домовете за възрастни хора, "които така или иначе се ползвали и до момента". Препоръчва се по решение на работодателя да се въведе дистанционната работа.

Скритите COVID случаи у нас може да надхвърлят 15 000 още този месец

Скритите COVID случаи у нас може да надхвърлят 15 000 още този месец

Към момента болните са поне 7 пъти повече от официалната статистика