Националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев иска с писмо до Министерство на здравеопазването да се разпореди на РЗИ да върне изискването за носене на маски в болниците в големите градове - София, Бургас и Варна.

Това съобщи той на пресконференция във ведомството. Иначе Кунчев каза, че се очаква в началото на август да се достигнат максимални стойности на заразени с коронавирус. "Нека сме реалисти, при въздушно-капкова инфекция, особено при последния вариант на "омикрон" каквито и мерки да се вземат, не могат да спрат разпространението", поясни той.

Инспекторът препоръча всеки, който счита за нужно, да носи маска, особено в затворено пространство. Дистанцията и дезинфекцията остават препоръчителни. По отношение на ваксините - в страната има наличност от всички видове, казаха от МЗ. Несъществено количество са унищожените ваксини.

От ведомството признаха, че за малко в страната е бил увеличен интересът към ваксиниране, при хората над 65 г., за които правителството отпусна пари срещу ваксина.

643 са новите случаи на COVID-19

643 са новите случаи на COVID-19

16% са положителните проби

През май 2022 г. два подварианта на Омикрон - BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за "будещи безпокойство".

Министерството на здравеопазването обяви, че в България е засечен нов подвариант на Омикрон. Подвариантът ВА.5 на Омикрон е засечен в областите София-град и Кюстендил, а миналата седмица се отбеляза ръст от 50% на новите случаи.

От МЗ препоръчаха на гражданите да носят маски в закрити пространства, да спазват дистанция и да си мият често ръцете.

От Здравното министерство и Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчаха вече прилагането на втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19 при лица над 18 г.