Скритата заболеваемост от COVID-19 може да достигне до над 15 000 случая още този месец. Това прогнозира пред Нова телевизия математикът проф. Огнян Кунчев.

По негови думи този месец болните, които са от скритите числа, ще се увеличат поне до 15-20 000 хиляди, а според официалната статистика новите случаи ще бъдат около 2-3000.

Кунчев обаче е обезпокоен от това, което не се споменава, а именно смъртността. Той отбеляза, че тя е висока дори в доста по-ваксинирани нации.

Над 1300 са новите случаи на COVID-19

Над 1300 са новите случаи на COVID-19

Положителни са 17,8% от направените тестове

"За да се ориентираме в COVID ситуацията, най-добре е да погледнем какво се случва при съседите ни. В момента се намираме в много динамична ситуация - постоянно идват туристи, българи, които работят в чужбина се пробират. А като погледнем какво се случва в Гърция - там вълната продължава да се качва. По-успокоително е положението в Австрия и Германия, където вълната през последната седмица се поуспокои. В България обаче ситуацията тепърва ще назрява", смята математикът.

По негови изчисления имаме около 750 заболели на 7-дневна база. По негови думи това означава, че болните са поне 7 пъти повече, т.е. около 7-8 000 заболели реално.

В болниците в София, Варна и Бургас слагат маските

В болниците в София, Варна и Бургас слагат маските

Очакват се максимални стойности на заразени в началото на август