Всеки един трус в Пирогов и в системата на здравеопазването не е добър за хората и за работещите в системата. Това заяви пред БиТиВи директорът Валентин Димитров. Работя в Пирогов при пет правителства.

Пред всяко едно правителство съм давал доклад за състоянието на болницата, какво съм направил и какво предстои, изтъкна доктор Димитров. 65 милиона лева са общите задължения на Пирогов, призна той. Преди това са били 72 милиона лева и още 17 милиона лева просрочени задължения. Не е вярно твърдението, че дружеството е декапитализирано. Няма нито един ден забавена заплата, отчете Димитров. 3320 лева е средната брутна работна заплата от встъпването му в длъжност.

Болницата се управлява от колективен орган - Съвет на директорите, заяви директорът на Пирогов. В него има и представител на държавата. Законът позволява по някои параметри пряко договаряне. Принципалът може да смени всеки директор, но трябва да го направи по закон, смята Валентин Димитров.

Той признава правото на принципала, в случая МЗ и съответно министър Христо Хинков, да вземе решение за смяна на ръководството на болницата, но това трябва да се случи по законен начин. Какъв е този законен начин Димитров посочи като предварителен разговор, запознаване с резултатите от одитния доклад, както и да има подпомагане от страна на МЗ на директора да си изпълни задълженията. Именно това Валентин Димитров не е получил от министър Хинков.

Договорът му изтича след 4 месеца и той не е имал намерение да продължи да заема поста. За мен Пирогов е кауза, сподели той. Хората в болницата са под напрежение, изтъкна Димитров.

Шефът на "Пирогов": Конфликтът вече е личен - между мен и Христо Хинков

Шефът на "Пирогов": Конфликтът вече е личен - между мен и Христо Хинков

Твърденията на фалит на болницата застрашавали здравето на хората, "Пирогов" е институция, а лекарите са ангели