На 17 май се отбелязва Световният ден за борба с хипертонията – едно от социално значимите заболявания в съвременния свят, носещо риск от тежки усложнения..

Днес в 11 града в страната ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще могат безплатно да се консултират с медици по въпросите на хипертонията и предизвикваните от нея усложнения.

За изминалата 2015 година броят на хипертониците, получаващи понижаващи кръвното лекарства по НЗОК надхвърля 1.2 мил. души, но има и такива, които не използват предписването им по здравната каса. Това на практика означава, че всеки четвърти или пети българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст.

Всяка година 17 май протича под различно мото с цел гражданите да бъдат информирани по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. През 2016 г. кампанията  протича  под наслов „Нормалното кръвно налягане - здраве за бъбреците”.

През тази година Българската лига по хипертония (БЛХ) избра бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания за отбелязване на Световния ден на хипертонията. Изборът се определя от факта, че нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения.

По данни на Българското нефрологично дружество, хроничното бъбречно заболяване /ХБЗ/ има честота сред европейското население между 5 и 10%. За България тази честота е малко по-висока - около 12%. Най-честата причина за ХБЗ е захарният диабет - в 35% от случите, на второ място като причина се нарежда артериалната хипертония - около 30%.

Причинената от високото кръвно налягане нефропатия не предизвиква специфични оплаквания при пациентите, затова те често не подозират, че имат такова заболяване. В резултат на това, бъбречното увреждане от хипертонията, подобно на самата нея, протича неусетно и подмолно.

Важно е да се знае, че артериалната хипертония е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести.Тя води до тежки, в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

Днес за десета поредна година у нас се провежда национална кампания, организирана от Българската лига по хипертония в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българският червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България.

Между 10 и 16 ч. на пунктовете в страната гражданите ще бъдат консултирани за проблеми свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника. Наличната техника позволява и засичане на предсърдно мъждене - най-опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение - мозъчен инсулт.

Пенктовете ще бъдът разположени на следните места:

  • София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на метростанция Сердика), Южен парк III (голямата поляна, вход от бул. „Гоце Делчев”)
  • Пловдив - площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)
  • Благоевград - ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)
  • Стара Загора – Централен парк “5 октомври” (до фонтаните)
  • Бургас - ул. „Александровска”, пред сградата на Общината
  • Варна – при входа Морската градина (от страната на Икономически университет)
  • Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебната палата • Плевен - площад „Възраждане” до фонтаните, община Плевен
  • Кърджали - площадчето на Москва срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров
  • Хасково - пешеходна зона между Общинския и Областния съвет
  • Добрич - бул. „25 септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005г. по инициатива на Международното дружество по хипертония.