Няколко университетски лаборатории вече са декларирали готовност да се включат в предстоящото национално проучване на ефективността на ваксините срещу Covid-19. Това съобщи пред БНР клиничният имунолог проф. Марияна Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

Очаква се проучването да започне до три месеца.

"Освен случаите, които ще бъдат проследявани - за заболяване след ваксинирането, много важно е да се оцени по какъв начин нашата имунна система изгражда защитна реакция след това ваксиниране", уточни проф. Мурджева. 

Желаещите да се ваксинират се увеличават, доволен Ангелов

Желаещите да се ваксинират се увеличават, доволен Ангелов

По думите му голямото ваксиниране ще започне в средата на януари

Изследването ще бъде в две посоки - ще се търси наличието на специфични антитела, които могат да неутрализират вируса, образувани в резултат на ваксинирането, както и наличието на специфични имунни клетки, отговорни за унищожаването на вируса при попадането му в организма или подпомагащи развитието на имунния отговор.

Изследването се извършва с венозна кръв на имунизирани лица най-рано месец след получаване на втората ваксина. То ще бъде доброволно.

Най-вероятно ще стартираме с по-голяма част от медиците, които са имунизирани, поясни Марияна Мурджева. Това проучване по думите й не трябва да бъде едномоментно - месец след ваксинирането, а в динамика, за да се установи продължителността на имунния отговор една година след ваксинирането.

Пристигнаха първите 9 750 дози ваксини срещу COVID-19
Обновена

Пристигнаха първите 9 750 дози ваксини срещу COVID-19

Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи, каза Костадин Ангелов

Най-лесният етап е изследването в имунологичните лаборатории. Преданалитичният етап ще отнеме доста ресурси, докато да се направят предварителните изследвания какви хора да се включат, как да се организират в групи и как да се взема биологичният материал, допълни тя.

Изследването на клетъчния имунитет е скъпо изследване. То не може да се сравнява с това за антителата и не може да се реализира без сериозно финансиране, подчерта проф. Марияна Мурджева.

Проф. Мурджева смята, че в момента само с масово ваксиниране можем да спрем хода на епидемията.