Доц. Александър Оскар беше отличен от БЛС с наградата "Лекар на годината 2020", а проф. Венцислав Мутафчийски най-високо признание за борбата срещу пандемията COVID-19.

На 19 октомври, деня на небесния покровител на България св. Иван Рилски, се отбелязва и денят на българския лекар. В чест на празника Българският лекарски съюз връчва ежегодно престижните награди "Лекар на годината".

През тази година БЛС създаде специална категория за принос в борбата серщу пандемията COVID-19, в която отличи заслужили лекари и лечебни заведения. За нея бяха изпратени номинации от цялата страна.

Начело на отличените е генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. Следват доц. д-р Ангел Кунчев, проф. д-р Тодор Кантарджиев, д-р Александър Симидчиев, д-р Дончо Дончев, д-р Сибила Маринова, доц. д-р Диана Радкова, проф. д-р Радка Аргирова, полк. доц. д-р Георги Попов, доц. д-р Стефан Узунов, д-р Мария Пишмишева, Военномедицинската академия, УМБАЛ "Александровска", УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", МБАЛ - Хасково.

В началото на церемонията всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на лекарите, които не успяха да се преборят с коварната болест, но изпълняваха докрай своя професионален и морален дълг. Те получиха посмъртни отличия.

Званието "Лекар на годината 2020" получи офталмологът доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Александровска", ръководител на Катедрата по офталмология към МУ-София. Той е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапията за лечение на усложненията.

Доц. Александър Оскар благодари за наградата и напомни, че съсловната организация е в основата на спасяването на българските евреи, сред които неговите баба и дядо. Д-р Оскар каза, че наградата за него е отговорност като лекар, за да не забравя задълженията си към пациентите, както и отговорността към обществото.

Тазгодишният носител на приза "Лекар на годината" е председател на Организацията на евреите в България "Шалом" и секретар на Българското дружество по офталмология.

Той е в основата на инициативата "Направи добро", в рамките на която през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца, а повече от 1000 очилата са дарени на нуждаещи се пациенти. През последните две години той организира и безплатни прегледи за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в домове за социално подпомагане.

Доц. Оскар е в основата и на съвместната инициатива "Заедно ще се справим" между БЛС и Българското дружество по офталмология. С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира лично доц. Оскар и благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.

В категорията "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" призове получиха проф. д-р Иво Петров, д-р Иван Вълканов и доц. д-р Валерия Хаджийска.

Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов връчи наградите за "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност". С тяс са отличени проф. д-р Огнян Хаджийски, доц. д-р Любомир Киров, проф. д-р Чавдар Стефанов, проф. д-р Атанас Щерев.

В категорията "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация" наградите бяха присъдени на д-р Петко Загорчев и проф. д-р Борис Богов.

В категорията "Ти си нашето бъдеще" отличията връчи зам.-председателят на БЛС проф.Николай Габровски. За млади медицински надежди на България награди получиха д-р Димитър Цачев и д-р Станислав Коцев.

Церемонията "Лекар на годината 2020" беше открита от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. По думите му, в тази напрегната година, всички имат нуждата поне за малко да се отдалечат от огромното натоварване, на което са подложени от ежедневната битка с коварната болест.

"Имаме нужда да се порадваме на заслуженото признание, защото няма по-благородна мисия от тази, определена още преди столетия от холандския лекар Ван Тулп - "Светейки за другите, изгарям", заяви д-р Маджаров. Той напомни, че трябва всички да спазват епидемичните мерки и да спазват правилата за дезифекция,дистанция и лична хигиена.

Председателят на БЛС благодаря на цялата лекарска гилдия, затова, че "продължавате да "светите", че продължавате да работите упорито" и припомни, че лекарите заслужават уважението на обществото. Той пожела на всички наградени още дълги години да се чувстват удовлетворени.

Сред официалните гости на събитието доц. Диана Ковачева - омбудсман на България и Светлана Йорданова - заместник-министър на здравеопазването. На церемонията присъстваха и представители на сдруженията на общински, частни, областни и университетски болници, на академичната общност, стоматолози, фармацевти, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз.