Твърдо може да се каже, че антителата не са никакъв критерии за предпазването на хората от коронавируса. Клетъчният имунитет е този, който ни предпазва и лекува от вируса, но все още няма евтини тестове за анализ на клетъчния имунитет.

Това обясни доц. Андрей Чорбанов в сутрешния блок на БНТ.

Антителата са един маркер, който по никакъв начин не може да бъде обективен. Хората не могат да бъдат изолирани или да спрат да контактуват. Това бавно движение на вируса сред населението показва, че голям брой хора са предпазени по дефиниция. Това, което показват научните резултатите, са, че по-големият брой хора няма да се разболеят от коронавирус, защото вече са се срещали с вируса, коментира доц. Чорбанов.

Ваксината ще бъде необходима за рисковия контингент от хора, подчерта той и допълни, че ваксината е важна, защото винаги има рисков контингент. Каквито и да е било терапевтични средства вървят паралелно с разработването на ваксина срещу коронавируса.

Доц. Чорбанов смята, че по-голяма част от протестиращите нямало да се заразят с коронавирус, защото са навън и на дневна светлина. Хората, прекарващи по три часа на слънце или в солариум, също биха имали положителен ефект. Чорбанов съветва да се консумира повече витамин Д.

Не може да се каже, че се е увеличил процентът на заразените млади хора, но в една по-малка страна като нашата може да се забележи такава тенденция, тя обаче в никакъв случай няма да бъде глобална, обясни Чорбанов.

Ние крепим един и същ процент и не мога да се съглася, че имаме по-висока заболяемост на заразените от коронавирус, категоричен бе той.