Лошото не е минало, понамаля, но то е все още тук. Това не означава да отпускаме гарда, а да продължим да спазваме мерките, тестването и ваксинацията трябва да продължи със съответния темп. Това заяви вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

В момента в България грип няма, но "очаквайте неочакваното". Все по-голяма е кохортата, податливи на грипна инфекция. В България е в ход една от най-успешните ваксинационни прояви на хора над 65-годишна възраст. Ваксината срещу грип е безплатна и са заявени доста повече дози, отколкото през миналата година. 230 000 дози се насочват към джипитата по програмата за хора над 65-годишна възраст, а в аптеките също има.

Според нея е скъсана комуникацията с бременните жени. Грипната ваксина е препоръчителна и за бременните жени навсякъде в другите държави, защото под заплаха са два живота. Нещо подобно е и с ваксината срещу коронавируса - тя е препоръчителна за бременните.

Гломб посочи, че грипната ваксина е от 1940 г. и е над 80 години и са събрани достатъчно данни за нейната безопасност. "Грипчето не е грипче. Това е грип и е сериозно заболяване, което крие риск за живота", предупреди доц. Гломб.

По думите ѝ така се говорило и за коронавируса, че бил леко грипче, но се е оказало, че не е така.

Доц. Гломб посочи, че смесената инфекция ковид-грип не е често срещана, но има описани и такива случаи. Това, което направи СЗО, е да препоръча за този сезон да се тества с комбиниран ПСР тест, който да открива едновременно коронавирус и грип, обясни Любомира Николаева-Гломб. Нека да се върне доверието към лекаря и да се прецени за какво конкретният човек да бъде изследван, настоя доц. Гломб.

Работи се и по създаването на една ваксина комбинирана за коронавирус и грип.

Към момента в медицинските среди е възприето, че трябва да има две седмици отстояние между ваксината за коронавирус и грипната ваксина.