"С покачването на световната температура започва и разтапяне на вечнозамръзналите части на Земята. В тези региони има лед, който е на десетки, стотици, хиляди, дори на милиони години. И в него - много дълбоко предпазени от светлина и от кислород, е много вероятно да има вируси, които не сме срещали до момента". Това заяви пред Нова телевизия ръководителят на лаборатория в БЕРН д-р Аспарух Илиев.

Думите му бяха по повод предупреждения на учените, че заради промените в температурите могат да се завърнат вируси от далечното минало, които да причинят страшни пандемии.

Илиев посочи, че въпросът с т.нар. "зомби вирус" от Сибир е по-скоро един теоретичен страх.

Нова пандемия идва до 7-8 години

Нова пандемия идва до 7-8 години

От 2003 г. били потушени много пандемии

Той отбеляза, че няколко поручвания от последните години сочат, че вирусите от преди милиони години запазват своята активност в тези тежки условия, т.е. могат да заразяват.

Хубавата новина била, че до момента не са открити такива, които да заразяват хора.

"Тъй като вирусите са огромен свят, който заразява най-разнообразни организми - хората сме само една малка част от тях. До момента древни вируси, които заразяват хората, няма. Но ако има, е много вероятно да бъдат такива, които не сме срещали в живота си", заяви експертът.