Днес или утре ще бъде одобрен видът на допълнителния сертификат за трета доза на ваксината срещу COVID-19. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, цитиран от bTV.

Той припомни, че ЕМА е разрешила поставянето на трета доза и за хора с нарушен имунитет, като срокът е 28 месеца след поставянето на втората доза и за всички, които желаят 6-месечен срок от поставянето на втората доза.

Той увери, че здравната ни система има пълна готовност, а допълнителната доза се регистрира в системата.

Кацаров подчерта, че разликата между четвъртата COVID вълна и останалите е, че сега имаме много по-добра организация - има приет план, няма хаотично приемане на болни, а е създаден ред за настаняването и лечението им. Няма дефицити от лекарства. Създадена е възможност за лечение на пациенти в извънболнично лечение, включително и лекарствено лечение, което е една допълнителна възможност, която в момента се дава, изтъкна министърът.

ЕМА даде зелена светлина за бустер доза с Pfizer и Moderna

ЕМА даде зелена светлина за бустер доза с Pfizer и Moderna

За хора с нормална имунна система да са минали поне шест месеца след втората доза

По негови думи огромните проблеми, пред които сме изправени, са свързани с две неща - негативните нагласи към ваксинацията и невъзможността в момента да се подобри организацията на здравната система поради липсата на работещо Народно събрание. Всичко това влияело на начина, по който се справяме с кризата с коронавируса.

"Освен липсата на парламент пречи и липсата на хоризонт, защото хоризонтът на служебното правителство е два месеца. Ние по стечение на обстоятелствата оставаме повече", обясни Кацаров.

Според него успешната реформа е в центъра ѝ да стоят пациенти, които вярват на лекарите.

Министър и инспектор: Нови мерки няма да има, разговаря се с РЗИ локално

Министър и инспектор: Нови мерки няма да има, разговаря се с РЗИ локално

Кунчев уточни, че октомври ще достигнем максимални стойности на заболеваемост

Той изтъкна, че не на последно място трябва да се разгледа и въпросът за собствеността. По негови думи не е правилно министърът на здравеопазването да е собственик на болници - той трябва да се занимава с политиките в здравната система.

Не върви да пишеш правилата и едновременно да си собственик на част от тези, които трябва да ги спазват, защото това те поставя непрекъснато в конфликт на интереси със самия себе си, категоричен бе здравният министър.