Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България изразява позицията си относно твърдения на депутата Валери Симеонов в интервю пред Нова телевизия.

В цитираната от г-н Симеонов Великобритания, пациентът заплаща фиксирана такса "рецепта" независимо дали медикаментите струват 1,00 или 1000,00 паунда. В повечето от посочените от него държави медикаментите са безплатни за пациентите и кой лекарствен продукт ще се отпуска е решение на съответната финансираща институция, а не на пациента или фармацевта, пишат джипитата.

По думите им механичното сравняване на принципи на отпускане на медикаменти за домашно лечение е невъзможно при изключителните различия на системите на финансиране и организация на здравеопазването в България и другите цитирани страни.

Те са категорични, че в никоя държава не е предвидено пациентът самостоятелно да избира медикамент, който се отпуска само след назначение от лекар. Това е възможно само за медикаменти, за които не се изисква предписание от лекар, т.нар. ОТС продукти, подчертават те.

По отношение внушенията за финансова зависимост на лекарите от фармацевтичните компании, те заявяват, че ще предоставят на самите компании възможността да запознаят Валери Симеонов с етичните си правила, действащи на територията на Европейския съюз от дълги години.

Общопрактикуващите лекари уточняват още, че "прогенерична политика" не означава да се вмени право на фармацевта да заменя по свое усмотрение предписания от лекаря оригинален продукт с генеричен такъв, или един генеричен продукт с друг генеричен продукт.

По думите им прогенерична политика означава създаване на условия, които да увеличат употребата на генерични продукти, която и сега не е малка. В тази връзка те подчертават, че всеки, който подмени решението на лекаря как и с какво да се лекува неговият пациент (независимо дали някакъв нормативен документ му го позволява или не), автоматично поема отговорността за всяка промяна в състоянието на този пациент и ангажимента да го коригира.

В заключение джипитата отбелязват, че загрижеността на пациентите би трябвало да се изразява и в равнопоставеност и право на неограничен избор, например във всяка аптека задължително да има във всеки един момент целия наличен набор от регистрирани у нас медикаменти с едно и също активно вещество (генерици) за рецептите с намаление или безплатни, както и за т.нар. "бели" рецепти за останалите случаи.

Ако това задължение не бъде вменено, по думите им възниквали подозрения, че тази загриженост маскира тежки корпоративни влияния на производители и търговци на едро със значителна хоризонтална и вертикална интеграция на аптечния пазар у нас.