В УМБАЛ "Александровска" извършиха две бъбречни трансплантации само за ден.

42-годишен мъж от Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт след мозъчен кръвоизлив, даде шанс за живот на двама пациенти с хронична бъбречна недостатъчност.

Я. М. на 28 г. от Добрич е на диализно лечение от пет години. Това е третият път, в който получава покана за евентуална бъбречна трансплантация, защото двата предишни пъти е имало човек с по-голям процент имунологична съвместимост с донора и едва сега получава възможност самият той да бъде трансплантиран.

Църквата благослови донорството при осъзнато съгласие

Църквата благослови донорството при осъзнато съгласие

И при точно спазване на основания за мозъчна смърт

Другият реципиент на бъбрек е Н.С. на 32 г. от Балчик, който преди 4 години е получил бъбрек от своята майка чрез живо донорство, но след време отново е преминал на диализно лечение.

След интервенциите трансплантираните са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.

В рамките на седмицата в УМБАЛ "Александровска" са извършени общо четири бъбречни трансплантации.

Ананиев поиска от патриарх Неофит да подкрепи донорството

Ананиев поиска от патриарх Неофит да подкрепи донорството

Страната ни в момента изпитва остър недоститиг на донори

Междувременно във специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха чернодробна трансплантация, която е втора в рамките на 2 седмици.

Донорът е бил същият 42-годишен мъж от Велико Търново. 

Реципиентът на трансплантацията е 55-годишна жена, с последен стадий на чернодробно заболяване.

5-часовата трансплантация на черния дроб е извършена в късния следобед на 11 декември, понеделник.

Пациентката е стабилно състояние, контактна и адекватна, заяви проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.