До края на юни би трябвало да бъде изготвен единният протокол за лечение на пациенти с коронавирус. Това заяви академик Ваньо Митев от Катедра "Медицина, химия и биохимия" към Медицинския университет пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи, ако такъв протокол е бил въведен по-рано, е нямало да се стигне до високата смъртност от коронавирус у нас.

По неофициални данни, с които Митев разполага, жертвите на вируса в страната са не 18 000, а около 27 000.

Той обясни, че протоколите трябва да бъдат три вида - за амбулаторно лечение, за болнично лечение и при пациенти в интензивно отделение на командно дишане.

Митев посочи, че единният протокол е важен, за да не изпадат хората в паника и да се знае точно как да се действа при съмнение за COVID-19.

Той бе категоричен, че българският принос за амбулаторно лечение на инфекцията е голям и трябва да се приложи на практика в протокола.

"За да влезе вирусът в клетката, трябва да се активират два ензима, протеази. Ако не срежат шипчетата на вируса, той не може да влезе вътре в клетката. Ако това стане още в началния стадий на болестта, ще бъде чудесно. Един от тези препарати е бромхексин", обясни Митев и допълни, че когато този препарат се прилага инхалаторно, има страхотен ефект. Той обаче се прилагал за лечение на коронавируса само у нас.

При коронавирус: Задължителна кръвна картина и съвети как да се лекувате

При коронавирус: Задължителна кръвна картина и съвети как да се лекувате

Трябва да минат две седмици от ваксинацията, за да прекараме леко болестта

Акад. Митев препоръча всеки да може да си закупи от аптеката комплект за лечение на COVID-19, в който да има бромхексин ампули за инхалаторно приложение, както и колхицин. По този начин пациентите ще могат бързо да започнат лечение още при съмнение за заразяване.

Личните лекари ще наблюдават действието на медикаментите и ще променят лечението при необходимост. Според експерта това значително ще намали броя на хоспитализираните заради усложнения от вируса.