Момченце на една година от Милано, което било подложено на строга веганска диета, било отнето от родителите му, след като било хоспитализирано. Детето тежало само 5 килограма, съобщава The Local.

Бабата и дядото на детенцето го завели в болница „Фатебенефратели” на 2 юли. Лекарите били шокирани, когато установили, че то тежи колкото тримесечно бебе.

Кръвните тестове разкрили, че момченцето е недохранено, а нивото на калций било колкото минималното за оцеляване.

Детето страдало също от сърдечен проблем, заради който се нуждаело от спешна операция. Проблемът не бил причинен от диетата, но се смята, че хроничният недостиг на калций го е влошил, тъй като ниските нива на калций предизвикват проблеми със сърдечния ритъм.

Детето претърпяло операцията и се възстановявало добре, но загриженият медицински персонал информирал за инцидента социалните служби, след като родителите отказали да променят начина, по който хранят детето си.

Съдът в Милано определил, че детето ще остане в болница „Сан Донато”, където е претърпяло животоспасяващата операция, за да се извърши по-нататъшно разследване.

Ясно е, че детето е хранено по строга веганска диета, която е несъвместима с младата му възраст”, заявява съдия Чиро Касконе. Той допълва, че родителите на детето не са му предоставили необходимите хранителни добавки.

Това е четвъртият случай на дете веганче, което е хоспитализирано в последните 18 месеца. Подобен инцидент е имало и в Генуа, където недохранено двегодишно дете прекарало няколко дни в интензивно отделение.

Веганството в Италия е във възход, като 2,9 % от населението избягва всички животински продукти.

Докато веганската диета може да бъде изключително здравословна, лекарите предупреждават, че родителите трябва да се информират напълно преди да отглеждат децата си като вегани.