На територията на община Благоевград е обявена епидемична обстановка. Тя влиза в сила от 18 март. Причината е повишена заболяемост от грип и ОРЗ, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

С предписание на директора на Областната РЗИ се забраняват плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца.

Най-силно засегната от острите респираторни инфекции е възрастовата група от 5 - 14 г. След нея се нареждат децата до 4 г.

Учениците в Благоевград ще продължат да учат присъствено. В същото време продължава наблюдението върху броя на отсъстващите ученици, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.

В зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат въведени допълнителни мерки.

Министерството на здравеопазването напомня, че спазването на основните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция е ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Благоевград беше една от най-засегнатите области в страната по време на пандемията от COVID-19. В последните седмици обаче случаите намаляват значително. За последното денонощие заразените с COVID-19 в областта са 4.

Новите случаи на COVID-19 са 1949, в болница са 2303 души

Новите случаи на COVID-19 са 1949, в болница са 2303 души

Поставени 2342 ваксини