Ваксината не е експериментална и имаме толкова много опит с иРНК и векторните ваксини, така че да се говори за експериментална течност е повече от несериозно. Има милиони деца, ваксинирани от 12-годишна възраст нагоре.

Това заяви епидемиологът Христиана Бацелова пред БНТ.

Бацелова няма никакво притеснение да ваксинира децата си до няколко дни. При инфекциозните болести не се знае никога как ще протече заболяването при един човек, независимо дали става въпрос за млад или възрастен. Инфекциозните болести са като руска рулетка и не се знае дали ще преживее конкретният човек или ще почине. Не трябва да оставяме децата неваксинирани, защото така ги обричаме на заразяване и разболяване, а с ваксината ги предпазваме от още една болест, подчерта Бацелова.

2001 новозаразени и 157 починали след усложнения на коронавирус за денонощие

2001 новозаразени и 157 починали след усложнения на коронавирус за денонощие

На 20 декември в страната са поставени 15 025 ваксини

Тя не разбира мисленето на родителите да остави детето си да се разболее, вместо да бъде ваксинирано с безопасна и ефективна ваксина. Ваксинирайки всички ученици, ще се изгради една безопасна и сигурна среда както за самите ученици, така и за родителите. Това е един от начините да се върне старото нормално, каза Бацелова.

Според нея единственото трайно противопоказание е алергична реакция към съставките на ваксината. Децата с доказани алергии към насекоми, химични вещества или към други ваксини, могат да бъдат ваксинирани, просто децата, които са имали алергии се наблюдават половин час, обясни епидемиологът. Деца с автоимунни заболявания също могат да бъдат ваксинирани.

Тя отбеляза, че при по-малките възрастови групи безопасността е доказана при първите клинични изпитвания на ваксината. Децата реагират много по-добре на ваксините, отколкото възрастните и не се съобщава за втрисане или температура, а по-скоро за отпадналост и сънливост, каза още Бацелова и добави, че родителите няма от какво да се притесняват от дългосрочни последствия.

Брънзалов: Двудозовата ваксина за деца пречи да се поставя от личните лекари

Брънзалов: Двудозовата ваксина за деца пречи да се поставя от личните лекари

След като първите такива дози пристигнаха у нас