От системно обгазяване се оплакват жителите на квартал "Писковец" в град Пазарджик. Местните са категорични, че близката фабрика за мебели изпуска гъст дим, който се стеле над домовете им всяка сутрин, съобщи bTV.

Според хората всяка сутрин около 6.30 - 8 часа във фабриката се горят различни материали, което прави въздухът задушлив, хората дишали тежко. Те подавали сигнали, но не ставало ясно каква е причината за задушливия дим.

И днес мръсен въздух в София

И днес мръсен въздух в София

20 000 зелени билети са продадени вчера в битката за чистия въздух

Внезапна проверка на служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите обаче установява, че пушекът и задушливия аромат във въздуха идват от същата фабрика, от котел, който се използвал за отопление.

Според директора на Дирекция "Контрол на околната среда" в РИОВ - Пазарджик  освен традиционните трици, в котела като гориво се използва и PVC.
По думите му фирмата нарушител ще бъде санкционирана с акт в размер от 10 до 15 хил. лв.

От фабриката са отказали коментар. Това не е първата санкция срещу предприятието - миналата година то е изпускало въглероден окис над нормата.

"Санкцията беше временно прекратена миналата година. И в заповедта на директора на РИОСВ за временното прекратяване е упоменато, че при пускане на котлите, те трябва да ни уведомят, за да възобновим тази имуществена санкция. Те това не са го направили", обясни Дълъгчиев.

Гражданите на квартал "Писковец" се надяват, че след санкцията предприятието ще спре да замърсява въздуха им.