Замърсяването на въздуха в София е на ръба. Стойностите фини прахови частици в атмосферния въздух са около допустимите норми. Към 7.30 часа в София средните стойности бяха около 47 микрограма на куб. метър, при норма от 50 микрограма.

Справка на данните на сензорите, поместени в София, показва, че стойностите на много места в столицата вече са надминати. На някои места стойностите са в пъти над нормата.

Снимка 336944

Източник: airtube.info

  • Улица "Шипка" - 61 микрограма;
  • Улица "Tодор Kаблешков" - 254 микрограма;
  • Булевард "Черни връх" - 58 микрограма;
  • Бул. "Драган Цанков" - 92 микрограма;
  • Бул. "Mадрид" - 158 микрограма;
  • Бул. "Цар Борис III" - от 43 до 82 микрограма;
  • Бул. "Васил Левски" - 275 микрограма;
  • Ж.к. "Хаджи Димитър" и "Красна поляна" - 130 микрограма;
  • Ж.к. "Младост" 1 - 228 микрограма;
  • Ж.к. "Обеля" 1 - 93 микрограма;
  • Ж.к. "Гео Mилев" - 73 микрограма;
  • Ж.к. "Христо Смирненски" - 129 микрограма.

Към 8.30 часа средните стойности за София вече са над 74 микрограма за кубичен метър, a към 9.10 часа - 78 микрограма за куб. м.

Замърсяването логично се покачва, защото много хора се топлят на твърдо гориво е домовете си. Сутрешните стойности обикновено се покачват, след като колите излязат сутрин, коментира анализатор. Към 9.40 часа средните стойности на ФПЧ във въздуха са 81 микрограма за куб. м.

Справна на сайта airbg.infо също показва, че въздухът в София е замърсен. Най-лош е въздухът в източните части на града. 

Снимка 336943

Източник: airbg.info

Опасно замърсен въздух над София и днес

Опасно замърсен въздух над София и днес

При норма от 50 mg/m3 за 24 часа, се очакват 51-100 mg/m3

Пред Нова шефът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Кристиян Петров заяви, че вчера в столицата са продадени между 17 000 и 20 000 зелени билета. 

По думите му данните за мръсния въздух се следят в реално време. За вчера решението за пускането в експлоатация на зеления билет е взето в 05.00 часа сутринта.

Голямата част от билетите са продадени в автобусите. И в ЦГМ са постъпили сигнали за липса на зелени билети. Веднага е реагирано и екипи на ЦГМ са дозаредили.

Над 10 000 столичани са си купили "зелен билет"

Над 10 000 столичани са си купили "зелен билет"

Хората трябва да се включат активно в инициативите за по-чист въздух, за да имат мерките резултат

"Има неща, които да надградим следващия път", увери Петров. Според него за всички е важно да дишат чист въздух. Зеленият билет е една от многото мерки за по-чист въздух.

Във връзка с повишените стойности на замърсяване СО призовава жителите и гостите на София да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт. Общината апелира към тези, които използват колите си, да не оставят двигателя включен при престой над 3 минути.

Общината призовава и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

С автобус на работа по примера на столичния кмет
Обновена

С автобус на работа по примера на столичния кмет

Фандъкова иска по-строг контрол на пунктовете за технически преглед на автомобили