"За съжаление през последните три - четири дни, както бяха и прогнозите, се получиха сериозни превишения на нивата на фини прахови частици. Днес за първи път пуснахме в обръщение и така наречения "зелен билет", който цели повече хора да слязат от личните си автомобили и да използват градския транспорт. До този момент над 10 000 билета са продадени от сутринта."
Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след празника по случай 20 години от пускането в експлоатация на първия участък на софийското метро.

Днес в София се пътува със „зелен билет“ от 1 лев

Днес в София се пътува със „зелен билет“ от 1 лев

Заради високите нива на фините прахови частици…

Снимка 336866

Източник: БГНЕС

"Ще се предприемат и други мерки, за да се разсеят тези емисии, в това число и рестриктивни мерки", допълни още тя.

"Каквито и мерки да предприемем, ако все повече хора не се включват лично в тези инициативи, трудно ще можем да се справим с това предизвикателство", категорична беше Фандъкова.

Столичният кмет съобщи, че се работи и по дългосрочна програма с мерки срещу мръсния въздух, като най- голямата мярка е разширяване на метрото. От думите й стана ясно, че около 300-400 000 души дневно използват метрото, като това помага да се спестяват 75 000 тона годишно емисии, а с пускането на третата линия на метрото ще се спестят около 90 000 тона емисии.

Празникът беше отбелязан на метростанция "Константин Величков". На него присъстваха бившият кмет Стефан Софиянски, Ангел Попов - заместник-министър на транспорта, директорът на Метрополитен Стоян Братоев, общински съветници, депутати, граждани на столицата.

С автобус на работа по примера на столичния кмет
Обновена

С автобус на работа по примера на столичния кмет

Фандъкова иска по-строг контрол на пунктовете за технически преглед на автомобили

Във връзка с повишените стойности на замърсяване СО призовава жителите и гостите на София да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт. Общината апелира към тези, които използват колите си, да не оставят двигателя включен при престой над 3 минути.

Общината призовава и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Снимка 336868

Източник: БГНЕС

Зам.-председател на СОС: Мерките за борба с мръсния въздух са неефективни

Зам.-председател на СОС: Мерките за борба с мръсния въздух са неефективни

Мерките решават последиците от същинския проблем

Заради мръсния въздух Столична община осигурява допълнителни автобуси по две от линиите до Витоша. Това са най-натоварените автобусни линии - 66 и 63.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

Стълпотворение от коли край Златните мостове на Витоша

Стълпотворение от коли край Златните мостове на Витоша

След 11 часа движението на коли на Витоша е забранено