Мерките, които Столичният общински съвет прие за справянето с проблема с мръсния въздух, се опитват да решават последиците от проблема, а не самия проблем. "Тези мерки са някакво начало, но те по никакъв начин няма да успокоят хората, живеещи в замърсените квартали." Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова.

С автобус на работа по примера на столичния кмет
Обновена

С автобус на работа по примера на столичния кмет

Фандъкова иска по-строг контрол на пунктовете за технически преглед на автомобили

Според Христова мерките срещу мръсния въздух не дават възможност за решаването на проблема. По думите ѝ СО е трябвало да потърси подкрепата на държавата и с много законодателни промени да постигне ефект както по отношение на транспортния трафик, така и на битовото отопление.

"Аз искрено се надявам, че хората ще откликнат на призива на кмета на София и на СОС да не използват личните си автомобили. Но познавайки психологията на гражданите, този призив ще си остане само едно добро пожелание", коментира Христова, допълвайки, че работата по решаването на проблема със замърсения въздух тепърва предстои.

Зам.-председателят на СОС предлага да бъде направена промяна в наредбата за отдаване под наем на общински жилища. Идеята била предложена на СО от граждани - представители на Инициативни комитети от кварталите "Люлин" и "Красна поляна". По думите ѝ в договорите на наемателите във Виетнамските общежития в "Красна поляна", които са посочвани за основни причинители на замърсяването на въздуха, може да се поставим ново условие, което да ограничи използването на боклуци за гориво. Държавата от друга страна може да започне да отпуска енергийни помощи на тези наематели, но само в случай, че отоплението е централно и се извършва с електричество.

Столичният общински съвет обсъди бюджета за 2018 г.
Обновена

Столичният общински съвет обсъди бюджета за 2018 г.

Политическа група 5 напусна, ДСБ и коалиция "Сердика" критикуват