Столичният общински съвет обсъди бюджета на общината за 2018 г.

След представянето му Калоян Паргов, общински съветник от БСП, направи изказване, с което разкритикува разпределението на бюджета и политиката на ГЕРБ. Припомняме, че общинските съветници от БСП предложиха свой алтернативен бюджет.

Политическа група 5 в СОС прочете декларация, с която заявява, че няма да участва в дискусията и гласуването на столичния бюджет. От ПГ% разкритикуваха начина, по който отново се изготвя, предлага и съответно приема бюджета - без обсъждане в комисиите и с реалното участие на общински съветници, както беше предложено от тях.
Петимата общински съветници - Иван Велков, Симеон Славчев, Стоян Александров, Светослав Витков и Венци Мицов напуснаха заседанието.

От ДСБ и коалицията "Сердика" (АБВ и Български социалдемократи) разкритикуваха увеличаването на разходите и разпределението им, като те не приемат и алтернативния бюджет, предложен от социалистите.

Зам.-председателят на СОС от БСП Милка Христова определи бюджетът на управляващите за 2018 г. като провал. Тя уточни, че най-голям е провалът в усвояването на европейски средства - само 29%. "София повтаря модела, който в момента е в държавата, обясни тя. - Цялата държава през 2017-а има сериозен проблем по отношение на усвояването на европейски средства. Това означава, че има огромна липса на административен капацитет за усвояване на фондовете. Освен това, не е добре направена конкурсната документация. Има явно класиране на не най-добрите кандидати, което води до многократни съдебни обжалвания и до невъзможност да бъдат започнати обекти, както и невъзможност за подготвяне на техническа документация", каза тя.

Проектобюджетът на София за настоящата година е 1,549 млрд. лв. - с 220 млн. лв повече от средствата за миналата година.

Първоначално от "Московска" 33 бяха заложили средства на стойност 1,433 млрд. лв., но заради преходния остатък и прогнозирано повишаване на собствените приходите, парите за 2018 г. бяха допълнени с още над 100 млн.лв.

С 58 млн. лв. са повишени средствата за поддържане и изграждане на уличната инфраструктура, за образование - с 18 млн. лв., за здравеопазване - с 4,8 млн. лв. и за социални дейности - с 4 млн. лв.

Над 124 млн. лв. са заделени за ремонти на булеварди, улици и трамваен път. 37 млн. лв. ще отидат само за реконструкцията на квартални улици. Най-основният ремонт, който е планиран тази година е реконструкцията на ул. "Граф Игнатиев".

135 млн. лв. ще бъдат дадени за закупуването на 142 автобуса на природен газ и 20 електробуса. Предвиждат се и 13 нови трамвая на стойност 35,6 млн.лв.

Кметът на София обяви, че ще започне и строителството на първите детски градини в "Манастирски ливади", "Кръстова вада" и Курило, район "Нови Искър". Строителство на нови сгради и физкултурни салони към съществуващи детски градини ще започне в кваралите "Павлово", "Княжево" и районите "Витоша".

На заседанието ще бъдат разгледани и дългоочакваният план за действие за дни с високи нива на вредни емисии във въздуха и новото споразумение в договора за концесия на "Софийска вода".

Фандъкова коментира пред БНР и че т. нар. "зелени билети" вече са готови. Те ще се продават в столицата, когато нивата на замърсяване са по-сериозно. По думите ѝ един зелен билет ще струва 1 лв. и ще може да се използва за целия ден на закупуването му и за всички линии на градския транспорт в столицата.
Фандъкова посочи и че в тези дни ще се забранява движението на автомобили по някои улици на центъра на София.

Столичният общински съвет (СОС) прие бюджета на София за 2018 г. Решението беше взето с 42 гласа "за" и 14 "против".