Заради силно замърсения въздух днес в градския транспорт на София ще се пътува със специален "зелен билет" от 1 лев за целия ден, съобщиха от Столичната община. Той е валиден за всички линии.

Мярката беше одобрена с решение на Столичния общински съвет на 25 януари тази година.

От общината настойчиво призовават гражданите да използват градския транспорт вместо колите си.

И шофьорите от градския транспорт продават "зелени билети"

И шофьорите от градския транспорт продават "зелени билети"

Превозният документ ще може да бъде намерен навсякъде

"Особено внимание обръщаме на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях. В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути." - гласи съобщението на градската управа.

Отправя се и призив към домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди или друго екологично отопление.

Столичният инспекторат продължава извършването на проверки за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града.

Лекарите съветват гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителния престой на открито. При ходене пеша е добре да се избират маршрути, които не преминават край големите градски булеварди.