Шофьорите на обществения транспорт във столицата също ще продават "зелени билети" в дните, когато замърсяването на въздуха е над нормите, съобщава "24 часа", позовавайки се на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

СО отчита устойчиви мерки, въздухът в столицата остава мръсен
Обновена

СО отчита устойчиви мерки, въздухът в столицата остава мръсен

Мерките на столична община не обхващат главния замърсител - нерегламентираните начини за отопление, смятат граждани

От ЦГМ разполагат с билетите за преференциално пътуване в цялата градска мрежа. В дните, когато стойностите на замърсяване за завишени, те ще могат да бъдат намерени навсякъде, където стандартно се продават превозни карти - пунктовете за продажба на превозни документи на ЦГМ и "Метрополитен".

На самият билет е обозначена цената му от един лев, както и че важи за един ден и за цялата мрежа на градския транспорт.

„Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

„Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

Предлагат затваряне на "Синя зона" при замърсяване на въздуха в София

Това е извънредна мярка. Действията по използването на такава практика със "зелен билет" има за цел да стимулира хората да оставят автомобилите си и да използват градския транспорт в дните с висока концентрация на фини прахови частици.

Припомняме, че решението за "зелените билети" беше взето вчера от Столичния общински съвет. ЦГМ има готовност да пусне допълнителни коли по линиите на обществения транспорт в периодите със силно замърсяване на въздуха.