Предложените мерки за справяне с фините прахови частици в София да бъдат заменени с по-ефективни. Това предложиха от Комисията по околната среда и водите към Столичния общински съвет.

От комисията предлагат да отпаднат предложенията, свързани с различни прогнози за замърсяване на въздуха. Те са свързани с безплатно паркиране в буферните паркинги. Предложенията засягат и двойното поскъпване на таксата за паркиране в "Синя зона".

Опасен смог затисна София и Пловдив

Опасен смог затисна София и Пловдив

Качеството на въздуха е силно влошено

При превишаване на допустимите нива на фини прахови частици ще се сезират и органите на КАТ. Предвижда се и въвеждане на зелен билет от 1 лев за един ден, еквивалент на еднодневна карта.

Предлагат се нови мерки, свързани с прогноза на поне две градски станции за два последователни дни, при превишение на над 200 микрограма на куб. м фини прахови частици.

Мерките са:

Забрана за паркиране в няколко от основните улици и паркинги за "Синя зона" в центъра или затваряне на определени карета от улици.

Затваряне на цялата "Синя зона" за паркиране, освен за живущите там.

Забрана за влизане в централна градска част на автомобилите с четни/нечетни номера.

Сезиране органите на КАТ при прогнози за превишаване над 200 микрограма за поне две станции, два последователни дни.

В комисията на Столична община предлагат при реализирано превишение над 200 микрограма/куб.м. на фини прахови частици на поне две градски автоматични станции за два дни или на поне четири станции за един ден, да се забрани паркиране в основни улици и паркинги или на цялата "Синя зона".
Друго предложение е затваряне на определени карета от улици. Забрана ще има и за навлизане на автомобили в централна градска част с четни/нечетни номера.

Ще се искат и промени в законодателството в две посоки - да се въведат екостикери, които показват екологичния клас на автомобила. Да се даде възможност на общините да спират на база технически характеристики определени автомобили, когато има замърсяване, предлагат от Столична община.