Какви и колко са наложените глоби за опазване на чистотата на София през изминалата 2017 г. Това запита общинският съветник Стефан Марков кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от Столична община.

Марков се интересува дали са установени нарушения на фирмите, които извършват зимно и лятно почистване, както и тези, ангажирани със събирането на отпадъци на територията на общината. Той пита и в какъв размер са установените нарушения.

Метат София заради мръсния въздух

Метат София заради мръсния въздух

От екоминистерството подготвят стандарти за твърдото гориво

"Питах миналата година, ще питам и следващата. Всички виждаме в ежедневието си пропуските или на места липсата на почистване. Преди броени дни имаше и видео в социалните мрежи на камион, който цапаше, вместо да чисти и в подобни случаи трябва да има глоби. Винаги финансовите наказания при недобро изпълнение на дадена услуга действат дисциплиниращо на изпълнителите", подчерта Марков.

След като строителите и майсторите приключат със задълженията си, те оставят прах и строителни замърсявания навсякъде в прясно построения или ремонтиран имот, пише Марков.

Опасен смог затисна София и Пловдив

Опасен смог затисна София и Пловдив

Качеството на въздуха е силно влошено

Той се интересува освен наложените глоби какви мерки са били предприети от общината за предотвратяване на запрашването, като резултат от тези дейности. Общинският съветник иска още да разбере колко са глобите и за едно от най-често срещаните нарушения - безразборното разлепяне на афиши, плати, листовки, обяви, съобщения и др.

Марков настоява София да бъде чиста дори и визуално. "Грозно е, когато на всеки ъгъл стърчат различни плакати, оферти или друг вид рекламни материали, като в голям процент от случаите те са разлепени нерегламентирано. Санкции трябва да има и при този вид нарушения, които загрозяват градската среда", категоричен е общинският съветник Стефан Марков.

Столична община събира старите гуми за по-чист въздух

Столична община събира старите гуми за по-чист въздух

Акцията продължава в районите "Люлин" и "Връбница"

Според Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община всички собственици и ползватели на недвижими имоти или части от тях са длъжни да почистват прилежащите си територии и тротоарите.
Търговците, които упражняват дейността си на открито, са длъжни да се грижат за чистотата там - на тротоари, площади, улични платна и др. терени. Това е причината Марков да пита колко и на каква стойност са санкциите за търговците, които не са почистили след себе си.