Мерките за справяне с мръсния въздух да бъдат разглеждани по-бързо в Столичния общински съвет. За това настоява столичният кмет Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на нова пътна връзка, която свързва Терминал 2 на софийското летище и бул. "Брюксел".

Мръсният въздух изненада Столична община и БАН

Мръсният въздух изненада Столична община и БАН

Стойностите на замърсяване са десетки пъти над нормата

През декември Столична община предложи мерки за справяне със замърсения въздух, сред които зелено билетче от един лев за градския транспорт в подобни дни и два пъти по-скъпа синя зона за паркиране в центъра.

"През последната седмица по официалните данни на Изпълнителната агенция "Околна среда" имаме всеки ден около двойно превишение на допустимите норми на фини прахови частици. Това, разбира се, се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но и на горенето и отопляването с твърдо битово гориво", коментира Фандъкова.

Опасен смог затисна София и Пловдив

Опасен смог затисна София и Пловдив

Качеството на въздуха е силно влошено

Тя посочи, че би искала много по-бързо Столичния общински съвет да разгледа краткосрочните мерки, които вече са предложени. На практика те биха позволили в дни с подобно превишение на нормите за замърсен въздух да бъде пуснат така наречения зелен билет.

Фандъкова заяви, че при чувствителни превишения, каквито има днес в Скопие и Столична община ще може да пуска безплатен транспорт.

"Имам уверението, че следващия вторник ще бъдат разгледани от комисията по екология към Столичния общински съвет", посочи Фандъкова. Тя увери, че Столичният инспекторат продължава кампанията за събиране на гуми във всички райони. Правят се и съвместни проверки от представители на полицията и Столичния инспекторат.

Жителите на 14 града дишат мръсен въздух

Жителите на 14 града дишат мръсен въздух

Най-високи стойности са измерени във Видин - 3.45 над нормата

"За мен основно и най-важно е да се спрат некачествените горива на пазара. По наше настояване Министерството на околната среда и водите разработва и имаме уверението, че вече са готови със стандартите на горива, така че на пазара да не се пускат горива с повишено съдържание на сяра, въглища".

Метат София заради мръсния въздух

Метат София заради мръсния въздух

От екоминистерството подготвят стандарти за твърдото гориво