Днес и утре замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) в София ще бъде ниско. Това сочат прогнозни данни на БАН за нивата на ФПЧ10 в столицата за днес и утре, 9 и 10 януари.

За днес, 9 януари, прогнозите на БАН показват, че очакваният потенциал на замърсяване с ФПЧ в районите на ж.к. "Дружба", ж.к. "Павлово", ж.к. "Хиподрума", ж.к. "Надежда" и местност "Копитото" ще бъде "НИСЪК".

Абсолютно същите са и прогнозите на БАН за утре, 10 януари.

Данните се изчисляват от система, разработена от екип на БАН, по поръчка на Столична община и представят прогноза за средноденонощните стойности.

Снимка 332996

Източник: Столична община/БАН

Ситуацията в София тази сутрин обаче беше по-различна.  
Според справка в интерактивната карта за замърсяването на въздуха на фондация "Код България" качеството на въздуха над столицата е силно влошено. Десетки станции отчитат завишени нива на фини прахови частици във въздуха, като стойностите са десетки пъти над нормата.

Снимка 333001

Източник: news.bg

Опасен смог затисна София и Пловдив

Опасен смог затисна София и Пловдив

Качеството на въздуха е силно влошено

Информация от сайта airtube.info също показва, че въздухът в София е силно замърсен. Става въпрос за почти всички части на София, където нивата на замърсяване са драстично над нормите. Най-мръсен е въздухът в квартал "Овча Купел".

Справка на сайта airbg.info също показва, че въздъхът в столицата е силно замърсен. 

Снимка 332954

Източник: AirBG.info

Припомняме, по-рано днес, по време на отркиването на новата пътна връзка, която свързва Терминал 2 на софийското летище и бул. "Брюксел", кметът на Столична община Йорданка Фандъкова посочи, че ще настоява мерките за справяне с мръсния въздух да бъдат разглеждани по-бързо в Столичния общински съвет. 

Фандъкова призна, че през последната седмица по официалните данни на Изпълнителната агенция "Околна среда" всеки ден се наблюдава около двойно превишение на допустимите норми на фини прахови частици в София. 

Фандъкова иска общинарите да приемат бързо мерки срещу мръсния въздух

Фандъкова иска общинарите да приемат бързо мерки срещу мръсния въздух

Тази седмица двойно се превишават допустимите норми на фини прахови частици на ден

Припомняме и че днес в съседна Македония, в Скопие, общественият транспорт временно ще бъде безплатен заради замърсяването на въздуха в града. Замърсяването там било 4 пъти над нормата. 

На тежкотоварните превозни средства е забранено да влизат в центъра на града, а бременните жени и хората над 60 години могат да не ходят на работа. 

Безплатен транспорт в Скопие

Безплатен транспорт в Скопие

Властите борят смога