От столична община метат (механизирано) основните булеварди в София заради завишените нива на фини прахови частици. Това пише столичният кмет Йорданка Фандъкова в пост в социалната мрежа Фейсбук.

В рамките на деня се метат бул. "Ботевградско шосе" и бул. "Черни връх". Планирали сме и миене на улици в дни, в които няма опасност от заледяване заради ниските температури, пояснява градоначалникът.

В същото време нейният пост във ФБ бе "замъглен" също като въздуха в София.

Снимка 333128

Източник: ФБ

Основните ни усилия са насочени за ограничаване на горенето на отпадъчни материали - гуми, отработено масло, пластмаси, едрогабаритни отпадъци, текстил и др., пише Фандъкова и уточнява, че общинските служби продължават

Продължаваме събирането на гуми, излезли от употреба, което започнахме през декември. До момента сме събрали около 3000 гуми в районите "Овча купел", "Младост" и кв. "Д. Миленков" в район "Искър". През уикенда откриваме още два пункта - в "Люлин" и "Връбница". Общината предпочита да изземе гумите и текстила, за да не станат за подпалка.

Опасен смог затисна София и Пловдив

Опасен смог затисна София и Пловдив

Качеството на въздуха е силно влошено

От общината, РИОСВ и Общинска полиция започнаха от 20 декември 2017 г. проверки на пунктовете за събиране на вторични суровини и автосервизи. Съставени са 8 акта за нарушения. От екоинспекцията могат да наложат глоба и до 4 хил. лв.

Отново с цел да не допускаме горенето на отпадъци завишихме събирането на едрогабаритни отпадъци, които гражданите изхвърлят до контейнерите за смет.

От екоминистерството по настояване на Столична община, подготвят стандарти за твърдото гориво. Целта ни е на пазара да не бъдат допускани дърва и въглища с високи нива на пепел и сяра, които са основни замърсители в зимните месеци.

На страницата на Столична община в реално време са достъпни данните от автоматичните станции на Национална автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух.

Петте станции - "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово" и "Младост", са отчели превишавания на среднодневната норма на фини прахови частици на 5-и, 6-и и 7-и януари между 1,2 до 3,1 пъти. За 8-и януари станциите са отчели превишавания от 2,1 до 4,7, като най-високо е превишаването на станция "Хиподрума".

Мръсният въздух изненада Столична община и БАН

Мръсният въздух изненада Столична община и БАН

Стойностите на замърсяване са десетки пъти над нормата

От БАН и Столична община са разработили и система за предизвестяване за нивата на фини прахови частици (ФПЧ). Двудневните прогнози могат да бъдат открити на сайта на Столична община.

Фандъкова се обърна към гражданите, ако могат да не ползват твърдо гориво за отопление в дните, когато се очаква силно замърсяване на въздуха. Тя препоръча и използване на градския транспорт в тези дни.

Основните замърсители на въздуха в София са битовото отопление на твърдо гориво и автомобилния трафик, пише кметът. В края на декември работна група, начело със зам.-кмета по екология, внесе пакет от мерки, които да ограничат замърсяването от автомобилния трафик. Очакваме тяхното обсъждане в комисиите да започне, каза Фандъкова.

В Македония вземат спешни мерки срещу смога, задушаващ Скопие

В Македония вземат спешни мерки срещу смога, задушаващ Скопие

Ежегоден бич през зимата в Западните Балкани

Припомняме, по-рано при откриването на транспортна връзка към Терминал 2 на летище София Фандъкова призова столичните общинари да приемат по-бързо мерките за справяне с мръсния въздух.

Фандъкова иска общинарите да приемат бързо мерки срещу мръсния въздух

Фандъкова иска общинарите да приемат бързо мерки срещу мръсния въздух

Тази седмица двойно се превишават допустимите норми на фини прахови частици на ден

Преди дни в пунктовете за първоначална регистрация на КАТ започнаха работа и газанализаторите, като целта ни автомобили с неработеща система за очиствате на отработените газове да не бъдат регистрирани.

За смога над София кметът призова да се имат предвид и географските и климатични особености на града. Според учените от Института по метеорология, основна причина за завишените нива на ФПЧ през зимните месеци в София е т.нар. температурна инверсия.

Това означава, че в Софийското поле, което е котловина, студеният въздух се задържа ниско в атмосферата и това не позволява естествената вентилация.

Този процес може да се види и в температурата на въздуха - например, сутрешната температура в "Дружба" е по-ниска от тази на Копитото. При температурна инверсия замърсителите остават ниско в атмосферата и се натрупват, което е и причина най-високи нива на ФПЧ да се засичат в часовете от полунощ до рано сутрин, пише Йорданка Фандъкова.