Македония предприе спешни мерки срещу гъстия смог, обгръщащ градовете ѝ, ежегоден бич през зимата на територията на Западните Балкани, като причините за това са комбинация от горене на въглища, застарелите промишлени мощности и голямото замърсяване от застарелия автомобилен парк, отбелязва "Ройтерс".

Правителството обяви, че жителите на Скопие и Тетово получават безплатно пътуване с влакове и автобуси, за да обезкуражи използването на автомобили, докато хората с хронични заболявания и бременните жени са освободени от работа. Спортните дейности на открито също са били забранени.

Местните медии отбелязват, че от магазините са изчезнали маските за лице, след като много хора се опитаха да се защитят от замърсения въздух, за което спомага безветрието в столицата Скопие, която се намира на дъното на долина.

Изследване на Световната здравна организация (СЗО), публикувано в началото на тази година, посочва, че Скопие е сред 10-те европейски града с най-висока концентрация на токсични фини прахови частици.

Скопие и четири други балкански града от списъка разчитат на силно замърсяващите лигнитни въглища за осигуряването на енергийните си нужди, включително и за отопление, което е останка от десетилетията на комунистическо управление на Югославия.

Сараево, Тузла и Зеница в Босна и Херцеговина, както и столицата на Косово - Прищина, са засегнати от подобно високо замърсяване на въздуха.

Неотдавнашно проучване на Алианса за здраве и околна среда установи, че 16 централи от времето на комунизма в райони от бивша Югославия, използващи лигнитни въглища, замърсяват толкова, колкото всички 296 електроцентрали в Европейския съюз взети заедно.

С поглед към бъдещо членство в ЕС, правителствата на бившите югославски републики обещаха да ограничат замърсяването.