"Спаси София" публикува свое предложение за амбициозна програма за ремонт на тротоарите в столицата. Според организацията програмата ще позволи Столична общината да изпълнява ремонти на приблизително 238 километра тротоари на година.

От "Спаси София" са категорични, че тротоарите в столицата са под всякаква критика - дори по основни булеварди и централни улици не са създадени условия за удобно и безопасно придвижване пеша, а софиянци ежедневно страдат от феномени като "плюещи плочки", хаотично разхвърляни шахти и много други.

Софиянци искат от Фандъкова ремонт на ремонта на "Искърско шосе"

Софиянци искат от Фандъкова ремонт на ремонта на "Искърско шосе"

Кръстовището е асфалтирано на 28 декември и вече се разпада

"В резултат на тази апокалиптична действителност хиляди хора стават заложници в собствените си домове, а много други се спъват в неравностите и се нараняват", обясняват от организацията.

Идеята е в бюджета на София за 2018 година, в отделна програма за ремонт на тротоарните пространства, да се заделят приблизително 25 млн. лв., което представлява над 12 пъти увеличение, сравнено с отделяното в момента.
Тези пари следва да бъдат разпределени между 24-те столични района в зависимост от нуждите им, но всеки да разполага с не по-малко от 500 хил. лв. според предложението на "Спаси София".

Идеята е първоначално парите да бъдат инвестирани приоритетно за тротоарите в най-лошо състояние, както и за тези с интензивен пешеходен трафик - става въпрос за пешеходни маршрути, водещите към метростанции, спирки на градския транспорт, институции, училища, пазари и т.н.

"Дондуков" след ремонта - един гьол за 7 милиона лева

"Дондуков" след ремонта - един гьол за 7 милиона лева

Тихият есенен дъжд наводни столичния булевард "Дондуков"

От организацията посочват и че общата дължина на уличната мрежа на София е около 3 400 километра. Чрез подобна програма би могла да гарантира пълно обновление на тротоарните настилки за около 25 години.

"Необходимата първа стъпка е най-накрая общината да припознае тротоарното пространство като свой приоритет, да заложи средства за подобна програма още в бюджета за 2018 г. и амбициозно да се захване с ремонтирането и изграждането му", категорични са от "Спаси София".

Гражданите очакват от кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова да приеме предложението им като личен ангажимент.