"От декември досега са събрани 3200 гуми в столицата. Само за вчерашния ден имаме съставени 11 акта за района на "Красна поляна" за нерегламентирано събиране на отпадъци", коментира пред БТВ зам.-кметът Йоана Христова от "Зелена система, екология и земеползване".

Христова обясни, че това са част от продължителните устойчиви мерки, които би трябвало да намалят замърсяването на въздуха в столицата. Други такива мерки са по-честото миене на улиците, както и проектите за подмяна на отоплителните устройства в столицата.

Събират стари гуми в столичния кв. "Красна поляна"

Събират стари гуми в столичния кв. "Красна поляна"

Отварят пунктовете в петък и събота, за да предотвратят горенето на гуми

Столичната община прие и пакет от мерки срещу мръсния въздух в града, сред които "зелен билет" на цена от 1 лев и затваряне на зони за паркиране в центъра. ""Зелен билет" ще бъде въвеждан когато имам данни от минимум две градски станции за два последователни дни, в които има повишение на замърсяването или на повишение, отчетено от 4 градски градски станции в един ден", обясни Христова.

Зам.-кметът допълни, че през февруари общината ще обяви две обществени поръчки за поставяне на повече сензори за измерване на въздуха в столицата.

Също така, при законодателна промяна в бъдеще ще е възможно да се ограничава влизането на дадени автомобили в центъра на столицата и въвеждането на пълна забрана за автомобили в центъра в дни с високо замърсяване на въздуха. "Това е когато всички автомобили бъдат обозначени за еврокласа си", коментира Христова.

„Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

„Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

Предлагат затваряне на "Синя зона" при замърсяване на въздуха в София

Исканата от граждани пълна забрана на автомобилите в центъра и безплатния градски транспорт в дни със замърсяване, ще се въвежда само когато има наистина опасно високи нива на ФПЧ.

"Мерките на Столичната община за въздуха не обхващат главния замърсител - нерегламентираните начини за отопление", смятат граждани от кварталите "Красна поляна" и "Западен парк", където от години се оплакват от замърсяването.

Затварят центъра на София за коли при мръсен въздух

Затварят центъра на София за коли при мръсен въздух

За да стимулират използването на градски транспорт

"Проблемите в "Западен парк" продължават и лятото. Всичко, което се събере и не може да се върне на вторични се изгаря, просто за да бъде изгорено. Свидетели сме на социален проблем от едни гета, който влияе на въздуха в столицата", обяснява Симеон Серафимов. Има решение на столичната пожарна, че постройките в тези гета, които замърсяват най-много въздуха, са пожароопасни и няма как те да бъдат газифицирани, обяснява той.

"В бюджета на общината за 2018 г. няма мерки за събаряне на постройки, няма мерки за строене на нови социални жилища, няма програма как ще се отопляват те", допълва Цветан Фиков от "Красна поляна".

В неговия квартал масово се горят дрехи втора употреба, защото един килограм от тях струва 0,49 лева. "Старата дограма също не се използва вече за отопление. Около 30 лв. струва един кубик стара дограма. За 30 лв. се купуват 70 кг. дрехи", коментира Фиков.

Столичният общински съвет обсъди бюджета за 2018 г.
Обновена

Столичният общински съвет обсъди бюджета за 2018 г.

Политическа група 5 напусна, ДСБ и коалиция "Сердика" критикуват

И двамата считат, че отделяните във въздуха вредни емисии няма как да бъдат измерени от станциите на СО, защото става въпрос за нефини прахови частици и отровни газове, които се получават при изгарянето на пластмаси и други.

Жителите и на "Красна поляна", и на "Западен парк" готвят протести в началото на февруари с искания за продължителни мерки срещу мръсния въздух в столицата.