Центърът на София ще се затваря за автомобили, когато се отчита замърсяване на въздуха. Това ще става няколко дни през годината, основно през зимата. Това заяви пред Нова зам.-кметът по транспорта в Столична община Евгени Крусев.

Стана ясно, че окончателните мерки на СО срещу мръсния въздух са готови, Комисията по околна среда прие обсъжданите краткосрочни мерки за борба със замърсяването на въздуха. Крусев коментира тези препоръки на екокомисията към СОС, които предстои да се одобрят в четвъртък.

Мръсният въздух изненада Столична община и БАН

Мръсният въздух изненада Столична община и БАН

Стойностите на замърсяване са десетки пъти над нормата

Крусев посочи, че мерките са само за замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ), защото другите показатели били в норма.
По думите му идеята за затварянето на центъра на София за коли при дни, когато въздухът е замърсен, цели колите да не влизат в центъра и съответно да се стимулира използването на градския транспорт. Нарушителите нямало да бъдат глобявани, но нямало и да има къде да паркират. "Няма как да се спрат всички коли... Става въпрос за контролиране на паркоместата", посочи Крусев. Тук СО ще преценява дали да се затвори дадена улица, цяла зона или паркинг.

"Идеята на тези мерки е, стъпковидно, в зависимост от това какво замърсяване очакваме да има или констатираме, че има, да се въвеждат редица от мерки, които да допринесат за подобряването на качеството на въздуха", коментира зам.-кметът.

Данъци според горивото на автомобила, предлага съветник от СОС

Данъци според горивото на автомобила, предлага съветник от СОС

С просто око е видно, че най-големият замърсител е битовото отопление

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че общинският съветник Стефан Марков е предложил в екокомисията да се въведат мерки, предвиждащи промени в данъчните ставки на база замърсяване - различни данъци за гражданите, които шофират автомобили на различни горива.

Марков предложи да се въведат данъчни облекчения за хората, които управляват коли с газови уредби. Съответно тези, които шофират автомобили на дизел трябва да плащат повече, защото замърсяват повече.

„Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

„Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

Предлагат затваряне на "Синя зона" при замърсяване на въздуха в София