Кметът на столицата Йорданка Фъндъкова изрази пълната си подкрепа за позицията на здравния министър Костадин Ангелов, който се обяви за санкциониране на болниците, отказващи да приемат болни с COVID-19.

Припомняме, по-рано днес той настоя кметът да поиска оставката на директора на Четвърта градска болница Аркадий Иванов заради отказ да бъде хоспитализиран пациент с коронавирус.

"Няма да стане!": Ангелов иска оставката на шеф на болница, отказала да приеме COVID пациент

"Няма да стане!": Ангелов иска оставката на шеф на болница, отказала да приеме COVID пациент

Става въпрос за Четвърта градска болница в София

"Напълно подкрепям позицията на министър Ангелов, че болници, които отказват да разкрият легла за КОВИД, не трябва да получават финансиране от Здравната каса. Днес цената на успеха ни се измерва със съпричастност, отговорност и дълг, от всеки, в това число и собствениците, и директорите на болници. Общинските болници в София се включиха в лечението на КОВИД-пациенти от самото начало. Втора градска разкри едно от първите отделения в страната, въпреки страхът на част от персонала. Останалите, в това число и Четвърта, се включиха с отделения за КОВИД." - пише Фандъкова в профила си във Фейсбук.

Пациентски организации застават зад министър Ангелов за приема на болни с COVID-19

Пациентски организации застават зад министър Ангелов за приема на болни с COVID-19

Болниците да търпят санкции при отказ...

Тя допълва, че е поискала обяснение от директора на Четвърта градска болница и настоява за проверка по случая.

"Не може пациент, за който лекар е преценил, че се нуждае от болнично лечение, да бъде връщан от лекари. Не може да се търси документ на хартия, при положение, че болницата има електронен достъп. Поискала съм обяснения от директора на болницата д-р Аркадий Иванов и настоявам агенция "Медицински одит" да извърши проверка. Директорите на болници носят отговорността за това да има ясен протокол за работа. В момента ние се нуждаем от всеки един лекар, сестра и санитар, които влизат в отделенията с КОВИД. А редът и дисциплината спасяват животи." - казва още кметът на столицата.