Българският фармацевтичен съюз настоява да се свика Висшият съвет по фармация. Това заяви пред БНР председател на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

Причината са проблемите, породени от пандемията в сектора на производство и търговия с лекарства. Тя призова тези проблеми да се се профилактират и да се реагира проактивно, а не след като те се случат.

Запитана дали има проблеми при снабдяването с медикаменти заради спирането на производства на много места по света заради пандемията д-р Стоименова потвърди, че има логистични проблеми.

Тя обясни, че дори за лекарства, които са на територията на страната, заявките се бавят по два-три дни, докато в нормални условия са необходими около 24 часа.

Право на генерична замяна на лекарства искат фармацевти

Право на генерична замяна на лекарства искат фармацевти

Заради масово обикаляне на пациенти по аптеките в търсене на изписаните им медикаменти

По нейни думи другият проблем са активните субстанции за производство на лекарства. Д-р Стоименова посочи, че много от тях се купуват от Китай и Индия, но сега това е невъзможно. Тя призна, че при това повишено потребление се очаква недостиг на някои лекарства, но успокои, че повечето от тях имат аналози. Тя обясни, че точно заради това фармацевтите са настоявали в условията на извънредно положение да бъде разрешена генеричната замяна на медикаменти в аптеките, но предложението е било отхвърлено.

Относно съобщенията за някои медикаменти, разрешени за употреба за различни заболявания, за които се смята, че са ефективни и при симптоми на коронавирус, д-р Соименова призова гражданите да не се запасяват с подобни лекарства, за да не се окаже, че пациенти с основните болести за тях ще се окажат без лечение.

Призовавам гражданите да не се презапасяват с тези продукти, защото така или иначе, ако се стигне до лечение на леки до тежки симптоми на Covid-19, то вероятно ще бъде направено в болнични условия, под наблюдението на лекар, а в същото време може пациенти с муковисцидоза, които имат отчаяна нужда от този продукт да останат без него, обясни ситуацията тя.

Забранява се износът на лекарства на хининова основа

Забранява се износът на лекарства на хининова основа

Такава заповед издаде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев