Фармацевтите настояват да имат право на генерична замяна на лекарства, предписани по търговско наименование, съобщава БНР.

Заради паниката от коронавируса и презапасяването на хронично болни, в момента пациенти масово обикалят по аптеките в търсене на изписаните им медикаменти.

Председателят на Районната фармацевтична колегия в Бургас Любима Бургазлиева обясни, че съгласно действащата нормативна уредба на фармацевтите е забранено да заменят тези лекарства, дори и да са налични в аптеката.

Забранява се износът на лекарства на хининова основа

Забранява се износът на лекарства на хининова основа

Такава заповед издаде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

"Получава се така, че хората започват да обикалят с една рецепта от аптека в аптека. Най-вече в тези кризисни времена да караме хората да го правят, за да търсят точно предписания по наименование лекарствен продукт", възмути се тя.

От бранша поясняват, че и сега има възможност лекарите да изписват медикаментите по международно непатентно наименование, което позволява замяна. Това обаче се случвало изключително рядко.

Бургазлиева обясни, че изрично има предвиден режим, в който особено по рецептите предписани по НЗОК лекарството да бъде предписано по международно непатентно наименование, лекарят да напише, че допуска генерично заместване, без да попълва кода на медикамента от лекарствения списък на Касата, и тогава с пациента да решат кое търговско наименование да бъде вписано.

До година важат протоколите за някои лекарства, плащани от Касата

До година важат протоколите за някои лекарства, плащани от Касата

Предстои одобрение за още заболявания