Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет поради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите, съобщава БНР.

От БФС посочват, че това отношение съществува от години, но особено отчетливо е демонстрирано от държавата по времето на пандемията.

Те подчертават, че държавата е предоставила допълнителни стимули за работа на други категории медицински специалисти и настоява отношението към магистър-фармацевтите да бъде равностойно.

От фармацевтичния съюз настояват при подготовката на бюджета за следващата година да се предвидят средства за равното им третиране.

Искат и да бъдат разрешени множеството проблеми относно функционирането на информационната среда по изпълнение на електронни предписания.

Освен това от БФС алармират, че договорът на аптеките с НЗОК изтича в края на октомври, но нов все още не е подписан. Фармацевтите предупреждават, че това поставя в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лечение.

Въпреки че от началото на септември фармацевтичния съюз многократно е настоявал за среща с Надзорния съвет на Здравната каса, за да се гарантира и обезпечи нормалната работа на аптеките с нея, такава до момента няма.

Едва след завеждането на колективния иск е било получено писмо, което прехвърля отговорността към друга институция. По тази причина БФС настоява за отговорно поведение от българските институции и равноправно отношение към всички съсловия. Според тях обратното би задълбочило хаоса в системата и би създало затруднения за пациентите.

Предстои утре президентът Румен Радев да се срещне с представители на съсловната организация на магистър-фармацевтите у нас.

От президентството посочват, че ще бъдат обсъдени условията на работа на специалистите, работещи в аптечната мрежа в страната, както и актуални проблеми, с които те се сблъскват.