Пациентски организации "Заедно с теб" и председателят им Пенка Георгиева, която е и член на Обществения съвет на Център фонд за лечение на деца - ЦФЛД, се обръщат към бъдещият министър на здравеопазването, разтревожени от ескалиращото напрежение в обществото от некоректна работа на Фонда за лечение на деца.

"Заедно с теб" са изпратили и копие до проф. Асен Балтов, изпълнителен директор, УМБАЛСМ "Пирогов" и до д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на Аджибадем Сити клиник -Токуда

Фондът за лечение на деца дължи стотици хиляди неразплатени левове на болниците, информира те.

Днешните деца са с ограничени права за достъп до желани болници и лекари поради неправилната работа на предишното ръководство на Фонда за лечение на деца. Част от сумите са неизплатени поради липсата на обществени поръчки за медицинските изделия, използвани при интервенции, основно в областта ортопедия.

"Заедно с теб" съобщава, че директорът на Фонда за лечение на деца е изпращал решения за лечение на деца към болниците с текст, изискващ договор за обществена поръчка или какъвто и да е друг договор до края на 2016 г.

В тези случаи администрациите на болниците са били подведени, че ще им се платят медицинските изделия без обществена поръчка, и те са лекували кандидатстващите деца. От 13 януари директорът на Фонда изпраща писма, вече с изискване, медицинските изделия да бъдат само по обществена поръчка. Това е некоректно поведение към болниците с правила, оповестени пост фактум, алармира Георгиева.

Тя коментира, че по този начин е увреден имиджът на Фонда за лечение на деца - съзнателно или от некадърност, създадено е обществено напрежение и респективно отказ на болниците да работят в бъдеще с Фонда, което ограничава правата на пациентите за свободен избор.

Допълва, че често за определено заболяване има само един лекар, който може да извърши интервенцията и това ще наложи изпращане на деца в чужбина, какъвто случай вече имаме. Нашите лекари са достатъчно компетентни и могат да се справят с лечението, а родители им вярват, но поради административни неуредици децата ще трябва да пътуват извън България, коментира Георгиева.

Част от стотиците хиляди левове са неизплатени без посочена причина, възмущава се Георгиева. От новото ръководство на Министерство на здравеопазването очакват спешно разплащане на старите задължения, разрешаване на конфликта, сваляне на общественото напрежение и защита на имиджа на Фонда за лечение на деца.

Пациентски организации "Заедно с теб" подкрепя Правилника на Фонда за лечение на деца и счита, че медицинските изделия трябва да бъдат плащани след обществени поръчки, тъй като се касае за изразходване на публични средства, независимо, че Законът освобождава определени лечебни заведения от това задължение.

Решение има смятат те, но на първо време очакват частните болници да правят обществени поръчки за децата, които ще се лекуват със средства от Фонда. В дългосрочен план изискват да се намери решение за конторл на медицинските изделия, за които Фондът заплаща - да бъдат с централизирана обществена поръчка или да преминат към НЗОК.

Очакват всички да бъдат отговорни към контролираното изразходване на публичните средства, а децата да получат право на избор при лекар, на когото вярват и да останат за лечение в България.