Заработи новата лаборатория за тестване за коронавирус в Пловдив, съобщава БНР.

Днес тя беше официално открита в УМБАЛ "Св. Георги" от ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че едно от основните изисквания на ЕК за възстановяването на нормалния начин на живот е наличието на лабораторен ресурс за изследвания.

Мутафчийски припомни, че само за месец у нас заработиха 18 лаборатории, докато преди това е имало само една референтна лаборатория.

Трябва да свикнем с мисълта да живеем и работим в условията на вируса, заяви генералът. По негови думи ограничителните мерки не могат да се премахнат едновременно - това трябва да се случва постепенно в зависимост от добрите показатели в дадена област.

Доставиха апаратура за втората лаборатория за коронавирус в Пловдив

Доставиха апаратура за втората лаборатория за коронавирус в Пловдив

Първоначалният капацитет е 30 проби дневно

Мутафчийски обясни, че основният акцент са лабораториите и развитието на медицинските ресурси, както и наличието на интензивни легла, за да се освобождават мерките една по една.

Новооткритата лаборатория в Пловдив има капацитет да обработва 28 теста за 3 часа. Тя ще работи на две смени по 6 часа, което дава възможност за 12 часа да се изследват 112 проби. При работата със застъпващи се цикли капацитетът може да достигне и до 140 проби.

Закупените PCR тестове са от Южна Корея, като лабораторията ще продължи да работи и след края на пандемията с възможност за широка гама вирусологични изследвания.

Припомняме, в събота заработи първата лаборатория за тестване на коронавирус в Пловдив.

В края на март главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че недоумява как може все още да няма лаборатория в Пловдив за изследване на коронавирус.

Заработи първата лаборатория за тестване на коронавирус в Пловдив

Заработи първата лаборатория за тестване на коронавирус в Пловдив

В нея ще се обработват PCR тестове