Депутатът от ГЕРБ-СДС и шеф на комисията по здравеопазване в НС проф. Костадин Ангелов е изпратил доклад на ДАНС към прокуратурата, която да провери има ли данни за престъпления относно липсващите лекарства на територията на Република България. Пред журналисти в парламента проф. Ангелов прочете справка от ДАНС по темата.

В ДАНС е получена систематизирана и анализирана информация за работата на специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, като е установено, че нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие и избягване на дефицит, обясни той.

Проф. Ангелов посочи, че вследствие на начина на изчисляване на недостига голяма част от лекарствените продукти, забранени за износ до март 2022 г. са отпаднали от СЕСПА, в резултат на което е облагодетелстван частният търговски интерес за сметка на българския пациент. В тази връзка може да се счита, че нормативната уредба е разработена в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит. Не е изключена възможността част от количествата медикаменти да са налични в складовете на търговците или да са останали единични бройки, което да не отчете недостиг в системата, въпреки че в действителност пациентите няма да имат достъп до лекарствата. По този начин се улеснява износът на важни медикаменти към държави-членки на ЕС и трети страни от български търговци на едро. В този резултат се задълбочава дефицитът на определени медикаменти, а това води до облагодетелстване на незаконни схеми, свързани с източване на средства от бюджета на НЗОК, изтъкна Ангелов.

Костадин Ангелов сигнализира МВР и ДАНС за липсващите лекарства у нас

Костадин Ангелов сигнализира МВР и ДАНС за липсващите лекарства у нас

С искане да се извършат проверки във фирми, изнасяли медикаменти

По думите му анализът на ДАНС показва, че повечето сделки на търговците на едро са извършени с участието на частни дружества, извършващи доставка на лекарства, незаконно придобити от аптеки или лечебни заведения. Три дружества, извършвали износ на медикаменти, включени в забранителния списък, не са изпълнили задължението да поддават данни към СЕСПА, както са се снабдявали с медикаменти вследствие на нарушение на закона. Фирмите са обект на административно-наказателно производство. През част от дружествата лекарствата минават само по документи, за да бъде легализиран стоковият оборот. Фирмите продължават да изнасят медикаменти, за да реализират печалба, което води до съществен недостиг на лекарства при търговците на дребно, посочи депутатът.

Той изтъкна, че все повече лекарства от средния клас са обект на износ. Формулата на СЕСПА, която е променена, се случва през март 2022 г., когато министър на здравеопазването указва на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) да бъде извършена промяна на формулата за изчисляване на недостига в съответствие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

В момента липсват медикаменти за диабет, антидиабетични препарати, лекарства за деца, има проблем и с "Налоксон". Лично проф. Костадин Ангелов като лекар и бивш здравен министър не може да си представи какво са изпитали семействата, които не са получили важните лекарства. "Заболяванията са такива и липсата на лекарства поставя в опасност живота на хората", каза проф. Ангелов, който се надява, че нито един пациент не е стигнал до най-лошото.

Променят формулата за недостиг на лекарства

Променят формулата за недостиг на лекарства

Има разминаване между информацията от аптеките и забранителния списък