"Формулата, по която се определя дали има недостиг на лекарства, е неефективна", заяви пред БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

По думите му има разминаване между информацията от аптеките и включените в забранителния списък лекарства.

Затова от Министерството на здравеопазването предлагат промени в законодателството, което да определя реалните наличности на лекарства в аптечната мрежа.

"Промените са свързани с промяна на формулата, увеличава се прагът от 65 процента към 100%. Към момента за недостиг се говори, когато 65% от потреблението отговаря на наличностите. Тук се формира една голяма разлика между 65% и 100%, при която очевидно има недостиг", допълни Богдан Кирилов.

Това ще доведе до по-бързо влизане в забранителния списък, обясни Кирилов.

Държавата не е участник и не може пряко да въздейства върху доставката на лекарства, може само индиректно да влияе върху него с нормативни документи. Въпреки това ИАЛ се стреми да отговори на високите очаквания от страна на пациентите - Търсим проблемите и търсим решенията, увери Богдан Кирилов.

Диагностициран е и един проблем - информираността - и пациентите, а и фирмите и търговците трябва по-лесно и бързо да бъдат запознати с информацията за недостиг на лекарства.