Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да се изработи механизъм, който да гарантира редовното изплащане на заплати на медиците и персонала в болниците във Враца и Ловеч.

Премиерът нареди на финансовия министър Владислав Горанов и на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да предложат такъв механизъм, въпреки наложените от кредиторите запори на лечебните заведения.

Премиерът разпореди лекарите в Ловеч и Враца да си получат заплатите

Премиерът разпореди лекарите в Ловеч и Враца да си получат заплатите

Не може, грехота е при толкова пари да има недоволни

Общата сума на дължимите трудови възнаграждения за периода февруари - април в двете болници са в размер на 1 873 113 лева.

Борисов разговаря с двамата министри и заяви, че разбира техните аргументи като финансисти. Той обаче не можел да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати.

По думите на премиера демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч.

Според премиера спазването на финансовата дисциплина по отношение разходването на публични средства е основен фактор за гарантирането на адекватни здравни грижи. Въпреки това обаче контролните функции не са задължение на редовия медицински персонал. Следователно тези служители не трябва да носят подобна отговорност за действия или бездействия на ръководствата на болниците.

Медици от ловешката болница блокираха пътя София – Варна

Медици от ловешката болница блокираха пътя София – Варна

Демонстрацията е срещу лошото финансово състояние

На срещата Борисов настоя виновните хора за сегашното положение на здравните заведения да понесат отговорността си, а контролът върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения договори да бъде затегнат.

Предстои по време на заседанието на МС в сряда двете министерства да предложат на премиера механизъм за осигуряване на необходимите средства за разплащане на просрочените задължения на медиците.

10 години се трупали проблемите в болниците в Ловеч и Враца

10 години се трупали проблемите в болниците в Ловеч и Враца

Жени Начева: Ще се търси отговорност от виновните лица