Подготвя се режим за връщане на женските консултации и възстановяване на графика за ваксинации при децата. Предвижда се това да се случи след Великден, обяви на редовния си брифинг ген. Венцислав Мутафчийски.

Подготвя се и постепенното отваряне на болниците за планови консултации и лечения при спазване на строги мерки за безопасност. Спешните манипулации и сега не са спирани, както и хемодиализата и лечението на онкоболните. Изработват се механизмите, при които болниците да продължат обичайната си дейност в условията на коронавирус, обяви Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев добави, че и досега заради грипни епидемии са били отлагани във времето ваксините на децата. Това е допустимо да се прави до 3 месеца и ние се доближаваме до този срок, тъй като преди извънредното положение имаше грипна епидемия в страната.

Сега целият този контингент, набран за около 2 и половина месеца, трябва бъде обхванат. Кунчев увери обаче, че никое дете няма да изпусне никаква имунизация.

Ангел Кунчев напомни, че ваксините са важни, защото продължава в страната да има огнища на морбили - общо 243 случая в Перник, Монтана, Пазарджик, и 10 300 случая на варицела.

695 станаха случаите на COVID-19, жертвите - 35

695 станаха случаите на COVID-19, жертвите - 35

10 са новите случаи, за 24 часа увеличение - 2.8%