Започнала е проверка за условията на хранене в Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец. Ще се проверяват включително срокът на годност на храните и хигиенните условия в столовата и общежитието на учебното заведение, съобщават от просветното министерство.

Припомняме, че 37 ученици от гимназията постъпиха в болница с хранително натравяне.

Над 36 деца приети със съмнения за хранително отравяне в столични болници

Над 36 деца приети със съмнения за хранително отравяне в столични болници

Няма деца в критично състояние

Проверката е разпоредена от просветната министърка Меглена Кунева. Тя се извършва от Министерството на образованието и науката и Регионалния инспекторат по образованието – София–регион, съобщават от ведомството.

По-късно пред журналисти в Министерския съвет Кунева обеща строги наказания, ако се окаже, че децата от Правец са се натровили заради лоша хигиена в училището.

Тя обясни, че още сутринта е наредила да бъде направена проверка на качеството на храната, която децата са консумирали.

Следващата стъпка е чистотата в ученическия стол. Ако проблемът се окаже, че е с чистотата в училището, ще има строги наказания от моя страна“, увери просветният министър.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщават, че инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, София област проверяват случая в Правец. Те са взели проби за лабораторно изпитване от суровини и от контактните повърхности в кухнята на училището. Това е нужно, за да се установи причината за неразположението на децата. Резултатите се очаква да бъдат готови след 72 часа.

Междувременно, Районната прокуратура в Ботевград също е разпоредила проверка с оглед данни за престъпление за изготвяне или предлагане на храни и напитки, предназначени за общо ползване в нарушение на хигиенните и здравословни изисквания. В съвместната проверка участват униформени от ОДМВР-София, РУ МВР-Правец, Областна дирекция по безопасност на храните и Регионална здравна инспекция - Етрополе.

Прокуратурата е разпоредила да бъдат иззети проби от продукти и храни, които в понеделник са били консумирани в училищния стол на гимназията. Проби се изземват и от два търговски обекта, които се намират в района на учебното заведение. Иззети са документи за произхода на храните.

Разследващите разпитват служителите на обектите, както и пострадалите деца. Предстои да бъдат изготвени и предоставени резултатите от микробиологичните изследвания на взетите проби.

В същото време Окръжна прокуратура - София продължава проверката за установяване на нарушения по Закона за храните и свързаните с него подзаконови актове в училища и детски заведения. По преценка на Окръжна прокуратура - София проверката е разширена и за търговски обекти, които се намират в близост до училищата. На територията на Софийска област те са около 800 на брой.