Класически и според очакванията се развива грипната епидемия в страната. Това стана ясно от брифинга на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Към областите с грип Бургас, Шумен и Стара Загора се добавят Ловеч, Пазарджик и Габрово. Няма да бъде удължавана епидемичната обстановка, каза Кунчев. Вече има и първа област, която излиза от епидемията. Децата в Бургас се връщат на училище.

Още от днес ще се обяви епидемия в Пловдив, децата обаче ще продължат да учат. Между 10-15% са отсъстващите ученици. 

Варна, Ямбол, Добрич и София област достигат епидемични стойности. Върлуват грипните щамове Виктория в 59% от случаите, Дарвин в 30% от случаите и в 10% грип тип Б. Ковид продължава да заразява също.

Няма натиск върху здравната система, обясни доц. Кунчев. 60-70% от детските легла са заети. Заради навреме взетите мерки епидемията минава леко, по думите му. Няма възрастова група, която да не е засегната от грипа, стана ясно от коментара на доц. Кунчев.

Другата седмица вероятно половината от областите в страната ще са засегнати от грипа.

Обявиха грипна епидемия в още три области

Обявиха грипна епидемия в още три области

В петък ще се вземе решение за учениците в Габрово

По-късно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че в област Пловдив от 19 до 30 януари се обявява грипна епидемия и се въвеждат временни противоепидемични мерки. Учебният процес продължава.

Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и деца, както профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения. Лечебните заведения следва стриктно да засилят контрола по достъп на външни лица, носенето на защитни маски и осъществяването на дезинфекция.