Отменя се грипната епидемия в област Бургас от 18 януари. Това реши Областният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания на заседание днес.

Учениците от всички 13 общини се връщат отново в класните стаи от 18 януари.

В нивата на заболелите е регистриран значителен спад и тенденция за нормализиране на обстановката, сочат данни на Регионалната здравна инспекция.

По думите на областния управител Мария Нейкова въведените миналата седмица мерки са навременни и са дали своя резултат. От 9 до 15 януари са установени 322 случая спрямо наблюдаваното население по данни на РЗИ.

47 педиатрични легла или 29 % от всички детски легла в областта са свободни на територията на област Бургас.

Припомняме, грипна епидемия в област Бургас бе въведена от 12 до 17 януари включително, като се преустановиха плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, всички профилактични прегледи и имунизации и свижданията в лечебните заведения. Въведе се и стриктен ежедневен филтър в детските заведения. Учебните занятия също бяха преустановени.

Заедно с отмяната на грипната епидемия от 18 януари, отпадат и всички противоепидемични мерки.

По-рано днес в областите Ловеч, Пазарджик и Габрово заради повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип бе обявена грипна епидемия. Временните мерки се въвеждат за периода от 18 до 24 януари.

Обявиха грипна епидемия в още три области

Обявиха грипна епидемия в още три области

В петък ще се вземе решение за учениците в Габрово