Маските са механически щит срещу разпространението на инфекцията. Това заяви имунологът акад. Богдан Петрунов в сутрешния блок на БНТ.

Акад. Петрунов беше категоричен, че маските предпазват от разпространението на съответната инфекция или вирус. "Ако ние сме без маска, ще получим десет единици вирус, с маска ние ще получим две единици вирус", поясни той.

Скок на случаите на коронавирус у нас

Скок на случаите на коронавирус у нас

Починали са 12 души

Имунитетът, изграден срещу коронавируса, може да бъде изключително кратък, а хората, които са го изкарали и го хванат отново, могат по-леко да го изкарат, обясни имунологът. Имунитетът, който се създава от прекаралите го, не е висок и се установяват антитела от 5 до 10%. Не можем да примем, че популационният имунитет ще реши въпроса, а обезателно трябва да дойде ваксината, настоя акад. Петрунов и предупреди, че вирусът мутира.

Според него е възможно сезонният грип да направи коронавируса по-опасен. Декември и януари ще бъде пикът на грипната инфекция и ще бъде едно грамадно предизвикателство за лекарите. Тогава ще бъде поставен въпросът как лекарите могат да разграничат сезонния вирус от коронавируса, изтъкна той.

Коронавирусът не отказа българчетата да учат в чужбина

Коронавирусът не отказа българчетата да учат в чужбина

Над 5000 българи продължават образованието си в чужбина, въпреки коронавируса

Акад. Петрунов много ще разчита на лабораторните методи за разграничаване на грипа и коронавируса. Ние видяхме досега, че коронавирусът се оказва по-опасен, но от всички с положителни проби обикновено 20% развиват клинична картина и необходимо да бъдат на болнично лечение. 10% ще се нуждаят от интезивно лечение, а от 2.5 до 4% ще загубят живота си, отчете акад. Петрунов.

Той посочи, че разпространението на коронавируса у нас е основно клъстърно. Петрунов не вижда основание за въвеждане на по-тежки мерки. Ако спазваме мерките, аз мисля, че ние повече ще постигнем отколкото с ограничаване и затваряне на градовете, каза още той.

В заключение акад. Петрунов посъветва родителите да се намесят в поведението на децата си и да разберат, че хората умират от коронавируса.

Коронавирус и грип едновременно – двойна заплаха

Коронавирус и грип едновременно – двойна заплаха

Срещу грип можем да се ваксинираме...