Много български семейства и ученици не се отказват от стремежа си за висше образование в чужбина. Под 5% е отливът на кандидати за обучение в чужбина. Това показват резултатите на Организаторите на Международното изложение "Световно образование", представени на пресконференция в БТА.

По предварителни данни 5 500 български студенти - бакалаври и магистри, тази година започват обучението си в западни университети, като значителна част от тях вече са отпътували за държавите. Повече от приетите студенти започват учебната си година от началото на октомври в присъствени условия. Всеки студент получава инструкции от съответната Катедра или департамент, обясни Николай Христанов, мениджър "Висше образование в чужбина".

Тръмп се отказа от забраната за чуждестранните студенти

Тръмп се отказа от забраната за чуждестранните студенти

Решението идва след натиск от ключови университети

Въпреки пристигащите информации от всички държави за заболелите от коронавирус, българските семейства не са разпознали риска от COVID-19.

В първите месеци на пандемията на Организаторите на Международното изложение "Световно образование" били задавани въпроси, свързани със затварянето на граници. Очакванията били за отлив на учениците от висше образование заради страха и дори паниката на хората.

През настоящата година са отпътували 1 200 български студенти за Англия, а Брекзит преборил страха от коронавируса. Таксите в университетите в Обединеното кралство остават между 16-35 000 паунда на година, а въпреки новите условия за Англия за следващата година вече са заявени 11 български кандидатури, от които 5 за Оксфорд и Кеймбридж. 

Към днешна дата всеки университет във Великобритания има автономността да решава как ще протече учебната година. Преобладаващ е хибридният модел на обучение, а голяма част от университетите са подготвени да предложат онлайн своите програми.

Англия вдига таксите за студенти от ЕС

Англия вдига таксите за студенти от ЕС

Причината е Брекзит

Осигурени са всички противоепидемични мерки. Университетите са помислили за персонално разположение 24 часа. Изпитните секции също се предвижда да бъдат онлайн.

3 680 български студенти искат да учат в Нидерландия. Увеличават се запитванията и за САЩ и Канада.

Стабилен интерес от българските студенти има към университетите в Италия и Испания. От Белгия и Франция се интересуват ученици, завършили френските гимназии у нас. Ирландия е новата гореща дестинация за кандидатстване след Брекзит. Таксите в държавните университети в Ирландия са от порядъка от около 3 000 евро на година.

В годината на пандемията от коронавирус броят на българските деца, които завършват и средното си образование в чужбина нараства. Нов момент при кандидатстването в училищата зад граница е въвеждането на онлайн тестове. Масовото кандидатстване е след седми или десети клас.