Грипна ваканция е обявена в Балчик. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова, цитирана от БТА.

Заради повишена заболеваемост сред учениците занятията се прекратяват до края на седмицата.

Припомняме, че миналата седмица здравните власти обявиха, че грипните вируси още не са дошли и за епидемии е много пресилено и рано да се говори. Грипни вируси за последните две седмици нямало изолирани, по думите на шефа на Националния център по заразни и паразитни болести. За втора седмица обаче е бил изолиран т.нар. парагрипен вирус. Става въпрос за група вируси, които причиняват респираторни заболявания - инфекциозни и протичащи леко. Симптомите са възпаление на дихателните пътища.

Светла Ангелова обясни, че 30 на сто от децата в общинските училища отсъстват от учебни занятия. Лабораторно била доказана циркулация на грипен вирус тип АH3N2.

В принудителна ваканция са средните училища "Свети Свети Кирил и Методий" и "Христо Ботев", както и в основно училище "Антим Първи".

Занятията няма да бъдат преустановявани в останалите училища в селата и детските градини в Балчик. Въвеждат се противоепидемични мерки.